En bogorm fylder 60

Niels Jørgen Vase har 6.500 titler i sit bibliotek.Udfordringens kulturredaktør bliver 60 pinselørdag den 30. maj.

Niels Jørgen Vase

Niels Jørgen Vase er godt kendt med Udfordringen. Han har været abonnent siden 1985, og i 1986 var han i forbindelse sit litteraturstudium på feltstudium på Forlaget Scandinavia og Udfordringen, der den gang havde til huse under samme tag i Nørregade i København.

Læste alle Udfordringer

På det grundlag skrev han en større opgave om forlaget og avisen, hvor han bl.a. havde kikket alle udkomne numre af Udfordringen igennem:
– Så jeg er måske en af de få, der har læst i alle numre af Udfordringen i de 36-37 år, den er udkommet, siger han.
Niels Jørgen Vase begyndte at arbejde som boganmelder for avisen i begyndelsen af 1990’erne, og i 1998 blev han spurgt, om han ville overtage opgaven som kulturredaktør.
– Jeg må indrømme, at jeg blev meget overrasket, men var alligevel hurtig til at sige ja tak. Det var trods alt et ønskejob!
En sidegevinst ved jobbet, som hele tiden har været udført på freelancebasis, er de mange bøger, som den meget bogglade cand.phil. i litteratur får, og som har været med til at øge bogsamlingen, der i dag tæller omkring 6.500 bind.

Kirkemusik og bibelfilm

Men den største gevinst var dog, da han i 2003 fik lov til at overtage Udfordringens og Hosiannas afdeling for salg af klassisk kirkemusik. Dermed kunne han åbne sin netbutik for kirkemusik – et område, han havde været interesseret i siden omkring 1970.
Siden har han inddraget kirkelige film og især bibelfilm i udbuddet.
Hvor er kulturen på vej hen i kristne kredse?
– Kulturen bevæger sig i meget forskellige retninger, noget af den væk fra det, der er dens oprindelige kristne grundlag. I kristen sammenhæng er jeg lidt optimist, for heldigvis er den pietistiske kunstfjendske holdning ikke længere så fremherskende.

Bøger har en fremtid

Hvad med bogmarkedet?
– E-bogen er på vej, men jeg er ret sikker på, at den almindelige trykte bog aldrig vil forsvinde. Cd-mediet er meget mere klemt, og jeg er noget mere bekymret for dette mediums fremtid, siger Niels Jørgen Vase.
Hvad laver du kirkeligt ud over artikler og musik?
– Jeg betragter næsten alt, hvad jeg arbejder med, som en gudstjeneste. De tre arbejdsområder, som optager det meste af min arbejdstid er Udfordringen, Origo og netbutikken (Kirkebutik.dk).
Hvad får du fritiden til at gå med – ud over at læse bøger?
– Jeg hører rigtig meget musik og ser også ganske mange film, da jeg har hjemmebiograf med dts/surround sound. Og så kan jeg lide at komme ud at gå i naturen og nyde Guds skaberværk – og det er ikke bare en from floskel: jeg mener det!

Dropper efterløn

Skal du nu på efterløn?
– Jeg overvejede det meget alvorligt og havde faktisk bestemt mig for, at jeg ville – men jo nærmere dagen kom, jo mere usikker på det blev jeg, og nu ender det sikkert med, at jeg helt dropper den. Jeg blev nemlig klar over, at jeg ville komme til at savne arbejdet med Udfordringen – og samværet med medarbejderne!
Niels Jørgen Vase er gift med Astrid, og parret har fire drenge – og havde en datter, der desværre døde i en alder af 20 år i 2001.
Niels Jørgen Vase fejrer sin fødselsdag med ”halvåbent hus” i hjemmet.
Svend Løbner