Pakistans blasfemilov revideres efter misbrug

Pakistanske kirker glæder sig over regeringens løfte om revision af landets blasfemilov.Efter det brutale drab på otte kristne og nedbrændingen af 70 hjem i byen Gojra i Pakistan i begyndelsen af august gav regeringen i første omgang tilsagn om en undersøgelse af begivenhederne.

I Pakistans misbruges blasfemiloven ofte som påskud for angreb på kristne. Nu vil premierminister Yousuf raza Gilani revidere loven.

Efter krav fra blandt andre lederen af landets kristendemokratiske parti, Pakistan Christian Kongres, Nazir S. Bhatti, har premierministeren, Yousuf raza Gilani, siden givet løfte om at revidere blasfemiloven.
Premierministerens tilsagn kommer efter påstande om, at blasfemiloven er blevet brugt til at undertrykke Pakistans kristne mindretal.
– Et udvalg, blandt andet bestående af ministeren for minoriteter og religiøse anliggender og forfatningsmæssige eksperter, vil drøfte de love, der skader religiøs harmoni, og give et bud på, hvordan de kan forbedres, siger Yousuf raza Gilani ifølge nyhedsbureauet Associated Press.

Lederen af Pakistan Christian Kongres, Nazir S. Bhatti, hører til kritikerne af den pakistanske blasfemilov.
Overraskende og glædelig nyhed

Blasfemiloven, der gradvist er blevet skærpet siden 1980’erne, er i stigende grad blevet brugt som påskud for angreb på kristne, overgreb mod kvinder og arrestation af præster. En praksis, kirkeledere fra både katolske og evangeliske kirker har protesteret kraftigt imod efter begivenhederne i Gojra tidligere på måneden.
Det Nationale Råd af kirker i Pakistan (NCCP) har derfor hilst premierminister Yousuf raza Gilani’s løfte om en revision af blasfemilovens undertrykkende praksis i den overvejende muslimske nation velkommen.
– Det er en overraskende og glædelig nyhed. Ingen politiske partier eller ledere har tidligere afgivet en sådan erklæring, siger Suhail Akhtar fra NCCP til avisen Christian Today.
Pakistans blasfemilov er senest blevet skærpet i 1986, hvor afsnit 295-C gør det ulovligt at fremsætte nedsættende bemærkninger mod profeten Muhammed. En overtrædelse af loven kan give dødsstraf.

Menneskerettighedsfolk ønsker loven fjernet

Foruden de kristne ledere og politikere glæder også formanden for menneskerettighedskommissionen i Pakistan, Asma Jahangir, sig over de nye toner fra regeringen. Hun håber dog, at revisionen kan føre til, at loven fjernes.
– Det er godt at høre premierminister Yousuf raza Gilani’s udtalelse. Men efter min mening bør blasfemiloven ophæves straks, siger hun til Associated Press.
Pakistan er et fortrinsvist muslimsk land. Religiøse mindretal, heriblandt kristne, udgør blot fire pct. af det samlede indbyggertal på 170 mio.
Foruden det kristne mindretal er blasfemiparagrafferne også blevet brugt mod det muslimske mindretal, der ikke er sunnimuslimer.