Efterlyses: Rodet kirke

Søndagsskoler opfordrer Folkekirken til at slække på den stramme højmesse. Folkekirken skal blive mere rodet og spontan for at få kontakt til børnefamilierne!

Vi må finde en anden gudstjenesteform, siger Bjarne Gertz.

Det mener Bjarne Gertz Olsen fra Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler. Han er tovholder på projektet Messy Church, der holder konference i Fredericia på lørdag den 3. oktober. Messy Church betyder Rodet Kirke.
– Der er ikke mange børnefamilier til den almindelige højmesse. Vi må finde en anden gudstjenesteform. Derfor lancerer vi konceptet Messy Church, fortæller han.
Konceptet kommer fra England og består af lige dele aktiviteter, gudstjeneste og fællesspisning for hele familien:
– Vi lægger vægt på, at familierne skal gøre ting sammen. De mødes omkring borde og spiller spil, laver kollager eller oplæg til gudstjenesten.
Og gudstjenesten er ekstremt kort – max en halv time. I England er den som regel på et kvarter.
– Der er sang, forkyndelse, velsignelse, slut, konkluderer Bjarne Gertz Olsen.
Samlingen slutter med, at familierne spiser sammen.
Er du ikke bange for, at budskabet bliver udvandet?
– Nej, slet ikke. Det sociale er meget vigtigt. Familierne skal have mulighed for at gå til gudstjeneste sammen.

Er Folkekirken lukket land for børnefamilier? Nej, mener folkene bag Messy Church-konceptet, der vil i kontakt med børnefamilierne i Folkekirkens periferi. Foto: cPress.

Konceptet Messy Church bliver lanceret på en konference om kirke og børnefamilier lørdag den 3. oktober i Trinitatis Kirkes sognegård i Fredericia. Det begyndte i England i 2004 og har siden bredt sig ud over hele landet. Lucy Moore fra Messy Church i England vil undervise på konferencen. Hendes bog ”Messy Church – for hele familien” udkommer samtidig på dansk.
Konferencen starter kl. 10 med en paneldrøftelse om kirke og børnefamilier i dagens Danmark. I panelet deltager bl.a. formand for landsforeningen af menighedsrådsmedlemmer Ingelise Pedersen, som siger:
– Et folk uden børn har ingen fremtid. Gælder det også en folkekirke?