Tema: Efterskoler
Himmelsk gospelkoncert

Elever bruger efterskolen i Rinkenæs som springbræt til en musikkarriere. Næste store projekt er gospeldage, der igen løfter musikken til et højere niveau – næsten helt til himlen. Æggende rytmer og stemmer fra unge mennesker, der løfter sig mod gospelhimlen torsdag og fredag den 17.-18. september på Rinkenæs Efterskole.

Ved gospeldagene bliver hele skolen smittet af gospelglæden.

Det er gospeldage, og det er bare ét af de skridt, skolen tager med eleverne for at dygtiggøre dem som sangere og musikere.
– ”Engang skal vi synge i Himmelens kor. Men først må vi øve hernede på jord”, sådan synger vi i en børnesang, fortæller kor-, solist- og klaverunderviser Henrik Engel-brekt Refshauge fra den kristne Rinkenæs Efterskole.
Han er en af hovedkræfterne bag gospeldagene på efterskolen. Torsdag øver eleverne hele dagen og lærer 10 nye sange. Fredag kører skolen rundt i området og synger gospelsangene på forskellige skoler i Aabenraa-området, og dagene slutter hjemme i Rinkenæs med en koncert for forældrene og alle andre interesserede.

Mening med teksterne

– Det er rigtig fedt at synge gospel i flere dage, fortæller Astrid Sommerlund fra efterskolen i Sønderjylland.
– Der er så meget liv over det i forhold til det kirkekor, jeg har sunget i derhjemme i syv år. Det er musik med gang i, og så er der mening i teksterne. Det betyder noget for mig, fordi vi ikke bare står og synger noget, der ikke hænger sammen. Der er masser af budskab i gospelsangene, siger hun begejstret.
– Uanset om vi elsker at synge eller er mere til metalsløjd, rammer gospelmusikken os med sin energi og livsglæde.
– Det præger resten af skoleåret, hvor vi ofte bryder ud i de sange, vi lærte ved gospeldagene, fortæller Astrid. Hun var også på Rinkenæs Efterskole sidste år og er lige startet i skolens nye MusicClass.

Etableret en MusicClass

– Det er rigtig fedt at synge gospel, fortæller Astrid Sommerlund .

– Gospeldagene er bare en lille del af den store sang- og musikpakke, man får som elev på Rinkenæs Efterskole. For tre år siden startede skolen en ny sangprofil, og netop i dette skoleår har vi taget trin to.
Som en af de første efterskoler i landet har vi netop startet en MusicClass, der bringer musikken op på et højere niveau, fortæller forstander John Østergaard fra Rinkenæs Efterskole.
– Vi har elever, der bare elsker sang og musik, men også elever, der vil op på det professionelle niveau.
– Vi ved også, at flere af de unge har et brændende ønske om at gå musikvejen, og det sker ofte via Musikalsk Grund Kursus (MGK), der for mange er springbræt til musikkonservatorierne. Men vi har erfaret, at mange af de håbefulde unge mangler de praktiske og teoretiske kundskaber, der skal til. Den mulighed vil vi give dem, uddyber forstanderen.

Smittet af gospelglæde

– Det er tydeligt at mærke, at vi i år har taget et stort skridt frem mod større professionalisme inden for musiklivet, fortæller musiklærer Christine Engelbrekt Refshauge. Hun er en af skolens fem musiklærere og omdrejningspunktet på den nye MusicClass.
– Vi har allerede det første år fået en MusicClass på 11 elever, som har kastet sig videbegærligt ud i musikkens verden. De er vældig motiverede for at lære, og allerede efter en måneds undervisning kan vi mærke, eleverne er nået noget længere end vanligt, fordi faget er så koncentreret.
Alle skolens elever har flere timers fælleskor og kan derudover vælge forskellige musiske valgfag og soloundervisning i primært sang og brugsklaver, fag som MusicClass-eleverne skal have.
– Ved gospeldagene bliver hele skolen smittet helt vildt af gospelglæden. Det er lige som om, det bare kommer helt af sig selv, lyser Astrid Sommerlund op i et stort smil.
Hun vil gerne bruge musik i sin fremtid og ser MusicClass som en mulighed for at komme et stort skridt videre.
-her


Artiklen fortsætter efter annoncen: