Hvad vil de nye tv-aktører ?

Med uvisheden som følgesvend er nedtællingen til den digitale tidsalder for alvor sat ind.Med kun en måned til det digitale medieland åbner, efterlyser Landsstyremedlem i KLF, Kirke & Medier, Bent Munch, at de nye aktører giver seerne indblik i de programmer, der efter 1. november vil rulle over skærmen.

Bent Munch er landsstyremedlem i KLF, Kirke & Medier.

– Hvad kan vi forvente, og hvad betyder ændringerne for os som mediebrugere? spørger han og peger specifikt på en fælles, dansk digitalkanal til ”græsrødderne” på den gratis MUX1 for ikke-kommercielt lokal-tv. En kanal, der er opdelt, som man kender det fra TV2 Regionerne (MUX1 er det digitale, jordbaserede sendenet, red.)
Her skal der efter planen sendes tv 24 timer i døgnet, som er fordelt således, at tidsrummet fra midnat til kl. 17.00 er forbeholdt ”ikke-kommercielt tv”, herefter tre timers ”tegnssprogs-tv”, en times ”regional-tv” og frem til midnat tre timers ”lokal-tv”.

Etisk og moralsk tv

– Vi ved, at der var i alt 305 ansøgninger om sendetilladelse, heraf er de 220 blevet godkendt. Af de 220 godkendte vil 15 sende på landsplan og 205 på regionalplan. Men vi ved ikke, hvad de vil sende, og hvordan de vil gribe sagen an, påpeger KLF’s landsstyremedlem, der håber, de nye tv-aktører vil forvalte deres sendetilladelse både etisk og moralsk, når de formidler deres budskab og informationer.
Som tidligere beskrevet i Udfordringen søgte samtlige lokale tv-stationer med folke- eller frikirkelig baggrund forgæves om sendetilladelse hos Radio- og tv-nævnet. Nævnets argument var, at det ønskede at ”sikre alsidigheden” i programfladen.

Rimelig forventning

Da sendetilladelserne gælder frem til 2013, vil det næppe være trosbaseret tv, der dominerer skærmbilledet om en måned. Det ved man nu. Men frem for det man ved, er Bent Munch utålmodig efter at høre om det, man ikke ved.
– Indehaverne af de nye sendetilladelser har forhåbentlig et budskab, de mener, vi som brugere har brug for og interesse i, påpeger han og understreger, at det er en rimelig forventning fra mediebrugerne, at indehaverne af de nye sendetilladelser offentliggør deres planer om det fremtidige indhold på MUX1.