Luftbåren kamp mod vandbårne sygdomme

Mission Aviation Fellowship har anlagt den første af flere nye landingsbaner i Tanzania og flyver nu medicin og læger til området.I Rufiji-deltaet i Tanzania er Mission Aviation Fellowship (MAF) begyndt regelmæssigt at flyve sundhedspersonale til landsbyen Jaja.

Kombinationen af få læger, mangel på medicin og risiko for vandbårne sygdomme som malaria, kolera og diarré skaber store sundhedsmæssige problemer i det isolerede sumpområde.

Byen er beliggende i et område 200 kilometer syd for Dar es Salaam, der er isoleret af sumpe, floder og mangel på infrastruktur og basal lægehjælp.
For at kunne bistå missions- og hjælpeorganisationer i at nå ud til lokalbefolkningen har MAF selv anlagt en landingsbane ved byen, med danske Allan Conrad som projektrådgiver.

Fra otte timer til 30 minutter

Landssekretæren for MAF Danmark, Øjvind Thomasen, var med, da det første MAF-fly landede i Jaja.

Landssekretæren for MAF Danmark, Øjvind Thomasen, var med, da det første MAF-fly landede i Jaja. En tur han tidligere havde taget med bil og båd gennem sumpområder og mudret flodvand.
– Her er flyvning ikke en luksus, men en nødvendighed, konstaterede landssekretæren efter turen med udsigt til kilometervis af tropiske floder og skove under sig.
– Ved inspektionen af landingsbanen oplevede jeg, hvordan turen fra Dar es Salaam til Jaja via bil og båd tog over otte timer. Nu tager det 30 minutter med MAF’s fly.
– Det giver god mening, siger Øjvind Thomasen, der kalder den nye ”flyrute” til Rufiji-deltaet for en ”medical safari”.
Det første hold læger og sygeplejersker er da også allerede fløjet ud til området for at oprette en sundhedsklinik for lokalbefolkningen.

Planer om flere landingsbaner

Kombinationen af få læger, mangel på medicin og risiko for vandbårne sygdomme som malaria, kolera og diarré skaber vedvarende store sundhedsmæssige problemer i det isolerede delta. Et problem, der yderligere forstærkes af drikkevand, der hentes fra åbne brønde.
Foruden landingsbanen i Jaja har MAF planer om at anlægge yderligere fire landingsbaner i deltaet, hvor der bor cirka 33.000 indbyggere i små isolerede landsbyer.
MAF flyver for mission- og hjælpeorganisationer til isolerede områder i 30 lande.