Modløshedens fængsel

Modstand er baseret på den sande historie om de jødiske Bielski-brødre, der under 2. Verdenskrig flygter ind i Hvideruslands skove, og sammen med russiske modstands-kæmpere bygger en hemmelig by i forsøget på at beskytte flere hundrede jødiske flygtninge. Konflikten mellem nazister og modstandsfolk sættes i relief ved den interne konflikt mellem de to ældste brødre: Tuvia (Daniel Craig), der vil koncentrere sig om at holde de jødiske flygtninge uden for fare, og Zus (Liev Schreiber), der vil overlade dem til deres egen skæbne og slutte sig til den russiske hær.
Filmen kan ved første øjekast minde om enhver anden krigsfilm, men det lykkes den at undgå de værste klicheer. Modstand er holdt i dæmpede gråtoner, der passer fint med filmens tema, og fremhæver den voldsomme alvorlighed, filmen fremstiller, og præsenterer filmens usentimentale og realistiske beskrivelser af, hvad krig gør ved mennesker. Modstand er en film om den evige kamp for at gøre det rette, om ikke at forfalde til den samme dyriskhed som den fjende, der kæmpes imod.
Filmens mest smertefulde øjeblik er, da dette klageskrig flyver mod himmelen: ”Nådefulde Gud, vi overgiver vores venner til dig. Vi har ikke flere bønner, ikke flere tårer; vi har ikke mere blod at spilde. Vælg et andet folk. Vi har betalt for enhver af dine love; vi har dækket hver sten og hver mark med vores aske.” I blod og mudder finder man modstandsfolkene, og Modstand balancerer hele tiden mellem modløshed og håb. Det er ikke en film for sarte sjæle, og der er ingen helgener blandt brødrene, men det er også det, der adskiller filmen fra så mange andre.
Anne-Katrine Buch

Modstand • 131 mn. • Scanbox