Nu skriver han bøger

Jens Christian Meldgaard havnede i depression. Men troen på Gud holdt ham oppe. Nu er han præst – og forfatter.Selv i det totale mørke forlader Gud ikke én, fortæller sognepræst Jens Christian Meldgaard, der har haft hele tre depressioner.

Jens Christian Meldgaard,

Det tager kun fem minutter at tømme opvaskemaskinen. Men du har ikke energi til det. Du kan simpelthen ikke komme op af sofaen!
Sådan havde sognepræst Jens Christian Meldgaard det, da den første af i alt tre depressioner ramte ham som et lyn fra en klar himmel.
– Det er som at bevæge sig ned i en sort mørk kælder, forklarer Jens Christian.
Indtil han blev syg, havde han kun kendt til livsglæde, og han havde meget at være taknemmelig for: En god og tryg opvækst, en dejlig kone og tre skønne børn. Derfor troede han heller ikke, at han var deprimeret, da han pludselig blev ramt af en markant træthed. Det måtte være sukkersygen, der spillede ham et puds.
– Alt i mig var træt – sjælen, kroppen, tanken, forklarer Jens Christian, der med en kort test hos lægen fik konstateret depression. Han måtte nu tage antidepressiv medicin.
Depressionerne ramte Jens Christian, da han var forstander på Vesterbølle Efterskole. Senere blev han præst.

Troen var der

Troen har været der hele tiden. Også midt i depressionens mørke.
– Mit forhold til Gud ændrede sig overhovedet ikke. Jeg synes selv, det er mærkeligt, at man kan føle Guds nærhed, og så har man planlagt sin egen død, siger Jens Christian og forklarer:
– Jeg kunne i perioder ikke deltage i gudstjenesten. De ord man hører, og de ord man skulle synge havde ikke nogen genklang i mig. Jeg ville heller ikke have glæde af, at nogen sendte et bibelvers eller sagde, at nu må du holde fast ved, at Guds kærlighed også gælder for dig.
– Når jeg havde det svært, var jeg i mit mørke, totalt mørke, og der var intet, andre mennesker kunne gøre for at skabe liv, glæde og håb.

Ikke gudsforladt

– Men jeg følte mig ikke gudsforladt. Det er udtryk for en kæmpe oplevelse af Guds nærvær lige meget hvor, man er henne i livet, siger han.
– Selv hvis jeg havde taget konsekvensen af mine destruktive tanker og taget mit eget liv, var jeg ikke død som et gudsforladt menneske. Det menneske, der tager sit eget liv, dør ikke gudsforladt. Det giver mig trøst, at selv om man står helt derude på kanten, er der ikke afstand til Gud.
I dag er det 10 år siden, han har været syg. Og nu har han skrevet to bøger om at være kristen og deprimeret. ”I en kælder sort som kul – om depressionens rum og ansigter” og ”Den nære afstand – at være pårørende til en depression” er begge udkommet på Unitas Forlag.
Da han søgte sin nuværende stilling som sognepræst i Vadum, skrev han åbent, at han havde haft tre depressioner. Det var det mest ærlige at gøre, men han var ikke sikker på, at menighedsrådet ville forstå det.
Han tog fejl.
Og fordi han har været åben om sine nedture, oplever han, at mange andre tør bruge ham som samtalepartner om netop de svære ting i livet.
Selv om 150.000 danskere lider af depression, er sygdommen stadig ramt af tabu. Sognepræst Jens Christian Meldgaard prøver nu at bringe sygdommen frem i lyset gennem foredrag i hele landet.
– Jeg har lært så meget af de tre gange, jeg har været nede, at der er ting i tilværelsen, der ændrer prioritet. Jeg har fundet en endnu stærkere livsglæde og livs taknemmelighed, slutter Jens Christian Meldgaard.
Christian Roar Pedersen/sl