Familie-andagt er nærhed med Gud

Der er mange måder at holde familie-andagt på. Det handler om at være kreativ og gøre noget, der involverer hele familien, og det er slet ikke så svært, som vi nogle gange gør det til.Hvorfor er familie-andagt vigtigt? Hvorfor er det så svært? Hvordan holder man en andagt? Hvad skal vi læse? Hvordan får vi børnene involveret? Er det for kedeligt? Der er mange spørgsmål… men der er heldigvis også mange svar!

Familie-andagt er mere end at læse et andagtsstykke sammen. Det er også en fantastisk mulighed for opdage de åndelige gaver.

At bygge vores liv på Guds fundament er den bedste forudsætning for et stærkt og sundt familieliv. Gud ønsker, at vi skal kende ham i et ’hjerte til hjerte-fællesskab’.
Familie-andagt er mere end at læse et andagtsstykke sammen. Det er en spændende udfordring i discipelskab, i at træne vores børn og lære dem, hvem Gud er. Det er at lære at bede og tilbede og at høre Guds stemme. Det er en fantastisk mulighed for at træne hele familien i at opdage deres åndelige gaver – og det er slet ikke så svært, som vi nogen gange gør det til.

En opgave for forældrene

Vores opgave som forældre er at være gode eksempler for vores børn. At leve i åbenhed og ærlighed og vise, hvordan vi lever i et tæt, personligt forhold til Gud. Intimitet handler om et tæt og varmt fællesskab, og det handler om identitet – hvem er jeg i Kristus? Der handler om at være gennemsigtig, drage nær, gøre op med synd i vores liv og leve i lyset.
Vores familieliv skal være et kærligt, omsorgsfuldt, trygt, tillidsfuldt og tilgivende miljø, hvor både forældre og børn kan trives, vokse, udvikles og erfare Guds plan for den enkelte og for familien. Det bedste, vi som forældre kan gøre, er at vise vore børn, at vi elsker Gud og elsker hinanden, og at leve i ydmyghed og bede om tilgivelse, når vi gør noget forkert.
Familie-andagt drejer sig om vores åndelige liv med Gud – vi skal bare leve det ud dagen igennem og lade vores børn være en naturlig del af det.

Praktiske idéer til familie-andagter

1. Læs sammen
Det er vigtigt at kende Guds Ord. Gør det relevant for børnenes alder; de mindste kan have glæde af en børnebibel med billeder og farver. ’Bibelen på hverdagsdansk’ er god til de større børn.

2. Lær skriftsteder udenad
Dette kan I let få en masse sjov ud af.

3. Fortæl bibelhistorier
Børn elsker at få fortalt historier. Prøv fx at lave et drama, så børnene selv kan være med. Endvidere kan man læse gode bøger sammen og få en snak om værdier, venskab, bibelske principper og lignende.

4. Bøn og forbøn
Kilden til åndelig intimitet i familien udvikles, når ægtefællerne beder sammen, og når vi beder sammen som familie, bliver vi stærkere. Gud har givet os som forældre kraft og åndelig autoritet, når det gælder at bede for vores børn. Det er også vores ansvar at træne vores børn i bøn og forbøn. Børn efterligner det, de ser, så når de ser, forældrene beder sammen, er det lettere for dem at bede.
Uanset alder må vi aldrig undervurdere børnenes åndelige liv eller deres evne til at bede og gå i forbøn.
Sengetid kan danne rammen om en rigtig hyggelig tid, hvor vi læser i Bibelen, synger et par sange og beder sammen. Men start også dagen med at bede sammen, inden børnene skal i skole eller børnehave. Det giver en tryg start på dagen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:5. Lær børnene enkelhed i bøn
Sig tingene til Gud som de er, ikke lange bønner og svære ord. Vores børn har også behov for at lære at høre Guds stemme allerede i en tidlig alder – jo før jo bedre.

6. Bed sammen for forskellige beslutninger
Gør det til en naturlig del af familiens bønsliv. Bed fx om et konkret beløb at give i gave til nogen, som trænger. Forvent at Gud taler – også til børnene! Det er vigtigt at bede for hinanden i familien.

7. Prøv den “varme stol”
Her beder man på skift for den, som sidder i stolen, og deler opmuntringer, profetiske ord, billeder, skriftsteder eller hvad Helligånden minder om. Det er med til at fremelske de åndelig gaver hos alle i familien og lærer børn, at Gud taler på forskellige måder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:8. Gør forbøn kreativ
Det er en anden vigtig dimension i familiens åndelige liv. Brug verdenskortet, når I beder for andre nationer, eller mennesker I kender, som bor i udlandet.
De større børn kan være med til at lave research via internet, aviser eller bøger og finde forskellige bønne-emner.
I kan også lave en boks med navne på venner og familie og trække et navn hver dag. Den, som trækker sedlen, kan lede i bøn, og når man er færdig, sættes sedlen på køleskabet, så hver gang nogen går forbi, kan man huske at bede for personen.
Det kan være godt at føre en bønne-bog, hvor bønneemner skrives op, og vi noterer, når Gud har svaret.
Prøv også bønne-vandringer i lokalområdet.

9. Syng lovsange
At fylde hjemmet med lovsang er en måde at åbne os på for Guds nærvær og være følsomme for Helligåndens ledelse. Bøn og lovsang bør være en livsstil for os. Musikere i familien er en stor velsignelse, men familier, som ikke spiller instrumenter, kan synge til en cd eller bare bruge stemmerne. Tilbedelse handler dog ikke kun om at synge. At række ud til fattige eller folk i nød og have et tjenende hjerte, er en anden form for tilbedelse.

Andre ideer

Bliv inspireret af naturen
Gå en tur, snak om Guds skaberværk og tak Gud for hans storhed.
Så nogle frø i en potte – lad børnene være med til at passe dem. Snak om Gud som gartner i vores liv.

’Adopter’ en missionær
Der er mange aspekter, børnene kan lære ved at støtte en missionærfamilie: at give, bede, sende breve til børnene, møde en anden kultur, osv. Det er en sund måde at lære om missionsbefalingen og værdier, som hører til i vores liv.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Skab en familie-vision
Snak om og bed over, hvad jeres familie-værdier og vision er. Find kreativiteten frem og lav en farvestrålende kollage, som viser noget om, hvor I er på vej hen, og hvad I drømmer om.

Der er selvfølgelig mange andre ting, man kan gøre sammen som familie. Kun fantasien sætter grænser – og når man først får hul, vokser flere ideer frem. Husk: Det er en spændende udfordring, vi har fået, og det er slet ikke så svært, som vi nogle gange gør det til. Vi skal bare leve det ud og lade vores børn være en naturlig del af det.
Af Karen Andersen