Julelys i skyggernes land

Den historie, Dickens fortæller i A Christmas Carol, er stadig skræmmende relevant – en ny animeret filmatisering har haft premiere.Der vil være nogen, der synes, at Dickens’ A Christmas Carol er blevet fortalt for mange gange, men der burde altid være plads til endnu en velfortalt familiejulefilm – især en med en moralsk kerne. For gammeldags? ”Bah, humbug!”

Fra Disney-animationsfilmen A Christmas Carol.

Forretningsmanden Ebene-zer Scrooge (Jim Carrey), som kun tænker på at tjene penge, begynder juledagene med sit sædvanlige dårlige humør. Men en nat bliver han hjemsøgt af sin afdøde kompagnon, som fortæller ham, at han natten til den 24. december vil få besøg af tre ånder. Disse tre ånder, fortidens, nutidens og fremtidens ånd, tager ham med på en rejse gennem tid og rum, der afslører sandheden om hans liv og viser ham, at han må åbne sit hjerte for at gøre bod for sin egoisme.
Robert Zemeckis, der også stod bag juleeventyret Polarekspressen, har med sin genfortælling af A Christmas Carol skabt en visuel og ekstraordinær filmoplevelse. Filmen er ren animation, men lavet på samme måde som Gollum i Ringenes Herre, således at vi kan genkende de fleste skuespillere bag, og med 3D-effekt, så det føles, som om vi befinder os midt blandt snefnug og viktorianske hustage.

En mand på vej mod fortabelse

Der er ikke meget lys og lykke i begyndelsen af filmen, og det er der en vigtig pointe i. Zemeckis’ genfortælling holder sig trofast til sit forlæg og er i modsætning til tidligere filmatiseringer lige præcis så barsk, som Dickens oprindeligt tænkte den, og man er faktisk i tvivl om, hvorvidt det vil lykkes for Scrooge at overvinde sig selv. Ebenezer Scrooge er en ældre, ondskabsfuld tudselignende skabning der mumler ”Bah. Humbug” efter alting, og hvis forhold til resten af verden er farvet af hans pengegriskhed. Filmen vender tilbage til sine rødder i Dickens’ 1843 og er lige dele juleånd og social-realistisk kritik af et samfund grebet af pengebegærlighed. Der er få af de komedieaspekter, vi normalt forbinder med en Jim Carrey-film – filmen er tværtimod en ligefrem og klassisk historie om en mand, der er på vej mod fortabelse, men som omvender sig fra sin fortid og finder både forløsning og kærlighed blandt de mennesker, han før foragtede.

Viser de mørkere sider

Spørgsmålet er, hvem filmen er lavet til. Scener, som da Scrooge i et tilsyneladende endeløst fald ender nede i sin grav, er så uhyggelige, at jeg ikke vil anbefale den til børn under 8 år – de vil i hvert fald næppe få den samme mening ud af filmen, som de voksne vil. Det er de skygger, filmen kaster, der bliver hængende efter, man har forladt biografen. A Christmas Carol er ikke bange for at vise de mørkere aspekter af vores samfund, og på trods af, at den foregår i midten af 1800-tallet, er den stadig skræmmende relevant i 2009.

A Christmas Carol
96 min.
Premiere: 6 november