Politikere vil ikke hjælpe hjemløse fra Østeuropa

Østeuropæere har ikke ret til hjælp i Danmark. Heller ikke fra offentligt støttede organisationer.Torsdag i sidste uge havde Kirkens Korshær indkaldt til konference om de socialt udsatte østeuropæere, der befinder sig i Danmark.

– Danmark skal ikke blive varmestue for Europas hjemløse, siger Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen

– Folk skal ikke dø på gaderne, sagde folketingsmedlem og integrationsordfører, Karsten Lauritzen (V) i sit oplæg. Alligevel ville den unge politiker ikke svare på, hvordan han vil sikre, at det ikke sker. For faktum er, at folk dør på gaden.
I 2007 døde to polske hjemløse på gaden i København, og der er intet, der sikrer, at noget lignende ikke gentager sig.
Regeringens nye hjemløsestrategi har nemlig kun fokus på de danske hjemløse.
– Danmark skal ikke blive varmestue for Europas hjemløse, forklarede Karsten Lauritzen. Han opfordrede i stedet private organisationer til at hjælpe de nødstedte østeuropæere.
Det fik en af de andre oplægsholdere, socialborgmester i Københavns Kommune, Mikkel Warming (Enhl.) til at påpege, at problemet med de socialt udsatte østeuropæere er en opgave for det offentlige.
De private hjælpeorganisationer skal imidlertid være påpasselige med, hvordan de hjælper østeuropæerne. Det gør sig blandt andet gældende i forbindelse med de herberg, som Kirkens Korshær driver, hvor der er en fuld offentlig finansiering af driften.

Opfordres til regelbrud

Her må man kun modtage socialt udsatte, der har opholdstilladelse i Danmark, ellers risikerer organisationen at miste det offentlige tilskud. Hertil bemærkede Københavns socialborgmester, Mikkel Warming, at en ting er regler, en anden ting er praksis.
– Vi tjekker ikke, hvem organisationerne hjælper, indskød han.
Integrationsordfører Karsten Lauritsen (V) antydede også at de private hjælpeorganisationer skal se stort på reglerne.
– Jeg kan ikke forstille mig at de (personalet på offentligt finansierede herberg, red.) vil spørge efter pas eller id, før de hjælper, lød hans vurdering.
Dermed er de socialt udsatte østeuropæere overladt til de privatfinansierede varmestuer, hvor der er kamp om pladsen og madrasserne.