Torben er noget ved musikken

Torben Andersen fra Humlebæk får musik og teknik til at gå op i en højere enhed. Han er ny leder for Naxos’ danske afdeling. Pladeselskabet er kendt for superb klassisk musik – og er også storleverandør af kirkemusik.Torben Andersens opgave som direktør er at forny og udvikle Naxos. Og det er han i fuld gang med – bl.a. ved at udgive X Faktor-vinder Linda Andrews nye jule-cd. I dag, torsdag den 26. november, udkommer den også på færøsk.

”Nørdet”

Torben Andersen er selv musiker. Han udviklede ”nørdet” interesse for klassisk musik allerede i 1970’erne. Her gik han på biblioteket og lånte den samme musik med forskellige orkestre, og lyttede til den samtidig med at han læste partituret.
– Rekorden er 12 forskellige udgaver af Beethovens 5. klaverkoncert hørt på en weekend, smiler han.
Hans musikstil har dog udvidet sig siden. Først som pianist i den lokale pinsekirken Elimforsamlingen, hvor han akkompagnerede forskellige kor og solister. Senere var han med til at danne bandet Breeze of Gospel og brillerede også som pianist i gospelkoret Unity. Og siden har han siddet i tv-stationen KKR-TV’s musikredaktion og nu Københavns Kulturcenters kulturudvalg.
Torben Andersen har også været freelance pianist i DR og var bl.a. i 1992 pianist på DR juleprogrammet ”morgennisserne”. Han var også pianist på flere cd’er med folkemusikgruppen ”Dræsinebanden”.

Ledererfaring

Men man skal ikke kun være musikalsk for at lede et pladeselskab – lederegenskaber og teknisk snilde er ikke at foragte.
Også her er Torben Andersen rig på erfaring:
Han kommer nemlig fra en stilling som account manager i firmaet NetDesign og før det fra en stilling som afdelingsleder og systemkonsulent hos TDC. Hans lederegenskaber fik også masser af udfordringer, da han var projektleder, da København skulle lanceres som Kulturby ’96.
Torben Andersen er uddannet civilingeniør og elektroingeniør, men i modsætning til sin musik er han ikke nørdet på dette område.
– Helt fra starten af min karriere opdagede jeg, at min interesse ikke var ”teknik for teknikkens skyld”, men mere ”hvad kan man bruge teknikken til” – og mere specifikt: ”Hvordan kombinerer man ny teknik med forretning og maksimerer udbyttet?”

Får et ”kick” af at spille

Torben elsker at formidle:
– Det er en fornøjelse for mig at stå foran en forsamling og skulle give et budskab, som jeg tror på. Som musiker har det også givet mig tilsvarende kicks at sidde på scenen ved flyglet og kommunikere med publikum.
Og det får han stadig rig mulighed for i sin fritid, bl.a. som pianist i Strandvejskirken, hvor hans hustru Ruth Cilwik er præst. Her improviserer han bl.a. over salmer og sange i forbindelse med Ruths prædikener.
Ellers er han engageret i sønnen Olivers musikliv – fra heavymetal guitar og bas over klassisk guitar til Mozart-sonater på klaver.
For musiktraditionen skal naturligvis gives videre.
Ligesom den nu distribueres for fuld musik gennem pladeselskabet Naxos.