Anette og Martin fandt kærlighedens sidevej

En aften om ugen slukker de tv’et og skruer op for snak, samvær og tosomhed.En avisartikel med dystre ægteskabelige statistikker har for Anette Leegaard Larsen førte til fornyet refleksion over hendes og Martins ægteskab. I foråret gennemgik det et grundigt serviceeftersyn.

I dag er min mand den bedste mand, jeg nogen sinde kunne få, siger Anette Leegaard Larsen om sin mand gennem 10 år, Martin.

Ifølge avisartiklen fremgik det, at en fjerdedel af alle kærester ikke i længden elsker hinanden. Et fænomen, der ifølge en undersøgelse også gælder en fjerdedel af alle ægtefæller. Undersøgelsen gjorde indtryk på Anette, der i foråret kastede et alvorligt blik på sit og Martins eget parforhold.
– Det fik mig til at tænke på en periode i mit eget ægteskab. I foråret oplevede jeg en fornemmelse af, at mit ægteskab var gået i stå, husker Anette, der finder, betegnelsen ”kedeligt” er den mest dækkende beskrivelse.
– Og da det var mig, der oplevede det mest, var min fornemmelse, at det var min mand, der var blevet kedelig. Han kunne også godt mærke, at gnisten var forsvundet, men for mig var det kedelige ægteskab en kæmpe frustration.

Forholdet havde
ændret sig

Anette fortæller, at parret forinden havde haft en længere periode med lidt for meget at se til.
– Det var som om, han ikke længere kunne få mig til at grine. Hans knus var ikke helt så omsluttende som tidligere, og det var svært sådan rigtig at snakke dybt og fortroligt sammen, uddyber Anette, der har været gift med Martin i 10 år.
Avisartiklen citerede en præst, der mente, at hvis man ikke længere elskede sin partner, kunne det kun gå for langsomt med at blive skilt.
– Min mand og jeg er imidlertid så heldige, at vi har fået en del undervisning om parforhold og familieliv, samtidig med at jeg studerer psykologi på Roskilde Universitet. Jeg kunne derfor godt regne ud, at det nok ikke kun var min mand, der havde ændret sig, men vores forhold -inklusiv mig selv, erkender hun.

Afbalanceret

Frem for at præsentere sin frustration for Martin med et væld af indbyggede anklager forsøgte Anette at sætte ord på sin oplevelse af ægteskabet på en afbalanceret måde, men samtidigt så klart, at han ikke kunne misforstå, at det var vigtigt for hende.
– Vi blev enige om at sætte en aften af om ugen, hvor vi bare skulle være sammen uden fjernsyn, uden gæster, uden husligt arbejde, fortæller hun om parrets indsats for at genoprette den forsømte kommunikation i parforholdet.
– For at komme i gang med at snakke sammen igen, brugte vi at fortælle hinanden om noget, vi godt kunne lide ved den anden, fortælle om ugens bedste oplevelse eller om hvad vi godt kunne drømme om i fremtiden. Vi besluttede også at blive bedre til at vise hinanden kærlighed på den måde, den anden bedst kunne lide det, også selv om det til tider føltes lidt kunstigt for os selv, smiler Anette, der desuden i parløb med Martin besluttede sig for at lægge mere mærke til og påskønne de små gode ting, de havde sammen.

Ikke en korsvej

Selvom der var krisestemning i ægteskabet, oplevede Anette og Martin ikke situationen som en ”korsvej”, hvor de måtte træffe et afgørende valg. Snarere som en søgen efter ”kærlighedens sidevej”.
– Det var ikke nogen stor og voldsom krise, men det var nok til, at jeg tænkte, at sådan et ægteskab kan jeg ikke leve med resten af mit liv, husker Anette og uddyber:
– Jeg oplevede ikke en korsvej, men en lige hovedgade med en lille sidevej, som man skulle kende for at finde den. En kærlighedens sidevej, hvor det er muligt selv at præge og arbejde i retning af, hvordan kærligheden i ens forhold skal fungere, så man ikke behøver blive skilt, bare fordi det ikke føles helt rigtigt mere.

Har høstet
ekstra erfaring

Retningssansen og fornemmelsen for, hvordan man holder sit ægteskab på ret kurs, tilskriver Anette og Martin den solide undervisning, de har prioriteret for at tage vare på deres forhold.
– Vi har ikke opfundet den dybe tallerken. Det, der gjorde forskellen, var, at vi havde hørt andre fortælle om deres oplevelser i ægteskabet. Vi havde lært noget andet om kærlighed end det, mange medier prøver at bilde os ind, vurderer Anette, der glæder sig over de erfaringer, hun har høstet sammen med sin mand i deres ægteskabelige eftersyn.
– I dag er min mand den bedste mand, jeg nogen sinde kunne få. Vi har sammen genfundet alt det, vi havde før, plus lidt ekstra erfaring i vores nu 10 år lange ægteskab, erklærer hun. Erfaringer, parret ikke ønsker at holde for sig selv.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Anette og Martin holder to gange om året UMO’s “Ung par weekender”.

De sidste fem år har Anette og Martin således været undervisere på den kristne organisation UMO’s ”Ung par weekender”. Her deler de to gange om året deres indsigt med unge par, der står over for at skulle giftes.
– Vi får lov at fortælle disse par, at mediernes oplysninger og venners forestillinger ikke dækker hele sandheden om kærlighed, parforhold og ægteskab. Vi får lov at vise dem, at der er en sidevej, erklærer de samstemmende.

Læs også:

10 gode råd til et lykkeligt ægteskab
– Ægtepar skal gå fra godt til bedre


Artiklen fortsætter efter annoncen: