Regeringen kritiseres for at nedtone fattigdoms problemer i Danmark

Regeringen høster kritik fra oppositionen for i det Europæiske Fattigdomsår 2010 at fokusere på social eksklusion fremfor fattigdom.I sit oplæg til det kommende års fokus på fattigdom i de 27 EU-lande betoner velfærdsminister Karen Ellemann (V) og hendes partifælle, beskæfigelses- og ligestillingsminister Inger Støjberg, social udstødelse.

– Jeg har valgt en sprogbrug, der fokuserer på det løsningsorienterende, fastslår velfærdsminister Karen Ellemann.

– Vi håber, at fattigdomsåret kan være med til at sætte yderligere fokus og skabe debat i den brede befolkning om mange forskellige faktorer, der har betydning for, om man lever på kanten af samfundet, erklærer de således i det materiale, projektholdere skal bruge for at opnå støtte til bekæmpelse af fattigdom.
Ifølge den socialdemokratiske socialordfører, Mette Frederiksen, skyldes ordvalget regeringens modvilje mod at anerkende et dansk fattigdomsproblem.
I en kommentar til Kristeligt Dagblad kalder hun det ”bizart”, at regeringen har forpligtet sig til at forankre et fattigdomsår, men fuldstændig ignorerer fattigdom.
Hun mener, regeringen med sit oplæg løber fra den aftale, et stort flertal af Folketingets partier har indgået, hvor tre mio. kroner er afsat via de såkaldte SATS-midler. Et beløb der i tre puljer kan søges af henholdsvis myndigheder, organisationer og virksomheder til projekter og aktiviteter, der kan imødegå fattigdom.

Løsningsorienteret

Allerede ved sin tiltrædelse som velfærdsminister i maj afviste Karen Ellemann, at der er behov for at fastsætte en fattigdomsgrænse i Danmark.
På et spørgsmål fra Jyllands-Posten om, hvorvidt der i Danmark findes forældre, der har svært ved at få råd til ordentlig mad til deres børn, svarede hun:
– Det har jeg vanskeligt ved at forestille mig.
Over for oppositionens kritik afviser hun da også fortsat at definere en egentlig fattigdomsgrænse.
– Jeg har valgt en sprogbrug, der fokuserer på det løsningsorienterende – hvordan vi skaber større inklusion i samfundet, siger hun til Kristeligt Dagblad og tilføjer, at hun anser det for irrelevant, hvor ofte ordet ”fattigdom” optræder i det udsendte materiale.
Ansøgningsfristen for at få projektstøtte fra tre puljer er den 18. december 2009.