Søren Gade: – Vi kan lære af Israel
I håb om at øge sikkerheden for danske soldater i verdens brændpunkter har forsvarsministeren besøgt Israel.Danmarks forsvarsminister, Søren Gade, gennemførte i sidste uge et to-dages besøg i Israel, hvor han i et eksklusivt interview sagde: Vi har noget at lære om soldater i krig og genoptræning af krigsinvalider.- Der er jo ingen grund til, at vi opfinder hjulet igen, siger han. Israel har stor erfaring på disse områder.
– Danmark har i dag hen ved 1.000 soldater i krigszoner som Afghanistan, Irak og Libanon, og vi har haft store tabstal og mange sårede. 30 danske soldater er blevet dræbt af en styrke på 750 mand i Afghanistan, og vi vil gerne lære af det israelske militær at mindske sådanne tab.
Den danske minister havde et omfattende program i Israel fra søndag til tirsdag.
Det omfattede en to timers samtale med den israelske forsvarsminister, Ehud Barak, besøg på en israelsk militærfabrik, der blandt andet fremstiller elektronisk udstyr til at forpurre vejsidebomber, et revalideringscenter for krigsskadede soldater, samtaler med israelske ledere om Irans atomprojekt og besøg på en anden militærfabrik, der fremstiller ubemandede overvågningsfly – helt nede fra rygsækstørrelse.
På opholdets sidste dag nedlagde han en krans i holocaust-mindeinstitutionen Yad Vashem for de seks mio. jøder, der blev ombragt under nazismen. Et hjertegribende besøg lød beskrivelsen fra Gade, der også besøgte UNTSO (FNs fredsobservatørkorps for Mellemøsten), hvor han selv som dansk officer havde gjort tjeneste i 1991. Han fik hilst på UNTSOs norske chef, general Robert Wood, og nogle af de mange skandinaviske officerer, der er fredsobservatører i området.
Kort inden hjemrejsen nåede han at tage på en sightseeing i Jerusalems Gamle By.
Et hektisk program, der ifølge Gade kan føre til et nærmere samarbejde.
– Jeg vil berette for forsvars-myndighederne om mulighederne for et nærmere samarbejde med israelerne, ikke mindst hvad angår revalidering af krigsskadede soldater, siger forsvarsministeren, der venter, at israelske sagkyndige vil besøge Danmark, ligesom danske eksperter vil tage til Israel.
Om sit møde med forsvarsminister Barak siger han, at denne var meget åben over for ham og havde sagt, at Israel gerne stillede sin erfaring til rådighed for Danmark.
– Vi vil jo gøre det så godt som muligt til gavn for danske soldater, siger Gade, der dog ikke ville løfte sløret for, om Danmark vil kunne importere forsvarsudstyr fra Israel.
– Jeg skal ikke beslutte, hvilket materiel vi skal have i det danske forsvar, men jeg kan berette om, hvad jeg har set, og det kan måske sende et signal til forsvaret.
Under sine politiske samtaler med israelske ledere kom den danske minister ind på den aktuelle sikkerhedssituation i Mellemøsten og på Irans atomprogram.
– Det er jo en uhyggelig tanke, at Iran skulle få atomvåben. Alt skal gøres for at standse dette, siger Gade, der vurderer, at også Danmark kan spille en rolle over for Iran.
– Vi kan være med til at lægge pres på Iran, med økonomiske og handelsmæssige sanktioner. Irans økonomi er svag, og Teheran vil være meget sårbar over for sanktioner. Nu venter alle spændt på, hvad USAs præsident, Barack Obama, beslutter sig til, påpeger forsvarsministeren, der også vil lade det være op til USA, hvis sanktioner viser sig utilstrækkelige, og en militæraktion bliver nødvendig.
– Dette må være op til amerikanerne. Hvis Iran får atomvåben, vil det jo starte et kapløb i Mellemøsten, hvor lande som Saudi-Arabien, Egypten og Syrien måske også vil have atombomber.
På spørgsmålet om han frarådede Barak, at Israel skulle foretage en militæraktion i Iran, siger Gade:
– Nej, Israel vil prøve alt med sanktioner. Vi må prøve at gennemføre disse over for Iran. Vi er jo alle i farezonen.
Adspurgt om besøget måske skal opfattes som en gestus over for Israel, siger han:
– Besøget har været planlagt længe. Jeg synes, at den tale, Israels statsminister Binyamin Netanyahu holdt, hvori han accepterede en to-stats løsning, og hans udtalelse om en midlertidig fastfrysning af byggeri i bosættelserne nok kunne have fortjent at have fået en bedre modtagelse. Jeg har jo selv været dernede og ved, hvor følsomt området er. Jeg synes, det var en modig tale.