Stille musik til julenat

Det er en underdrivelse at kalde denne cd ”anderledes”, for den er ganske enkelt ”ejendommelig”. Hele vejen igennem er den langsom og stille i en sådan grad, at man må spørge: Hvad i alverden er meningen?Cd’en, der er udgivet af Kirkelig Kulturverksted, har titlen Natt i Betlehem, og i den må der ligge svar.

I Betlehem

Cd’en er optaget i fødselskirken i Betlehem (over fire nætter!) Måske har bevidstheden om, at Solveig Slettahjell (sang), Sjur Miljeteig (trompet) og Tord Gustavsen (klaver) måske har befundet sig på det sted, hvor Jesus blev født, været med til at lægge en dæmper på dem og gjort dem mere andagtsfulde og eftertænksomme under indspilningen. Det virker i det mindste næsten, som om de er et helt andet sted – som om hver eneste tone er sunget eller slået an med tanke på en anden tid og en anden verden.

Nat

Det er julesange og -salmer, der er på cd’en, så den nat, der refereres til, er naturligvis julenat. Er det så nattemusik? Man fristes til at tro det. At det er en cd, der især må spilles, når maverne er fyldte af julemad og -godter og hovederne ikke kan klare flere inputs – og børnene er puttet i seng. Mao. når julefreden skal sænke sig over hus og hjem og i hjerte og sind – når alle indtrykkene skal fordøjes og tankerne bare flyve, hvorhen de vil. Men den kan også bruges som baggrundsmusik, for den vil næppe på noget tidspunkt kunne forstyrre noget som helst.

Musikerne og deres repertoire

Alle tre har deres baggrund i jazz-musikken, og det kan man da godt høre – vel nok især i pianistens spillestil – selv om der altså slet ikke er tale om en jazz-udgivelse. Værd at vide er det desuden, at vokalisten er blevet kendt gennem forskellige jazz-grupperinger – orkester, kvintet og duo -, der alle kaldes Slow Motion!

Solveig Slettahjell er en kendt jazz-vokalist i Norge (foto fra cd-coveret).

Der er både kendt og mindre kendt eller ukendt at finde blandt cd’ens 14 numre: Glade jul (Stille natt), Det kimer nu til julefest og Dejlig er jorden er de kendteste; i øvrigt bemærkes bl.a. spiritualen Poor little Jesus, John Rutters Star Carol og christmas carol’en O little Town of Bethlehem, hvor tempoet for en gangs skyld er sat lidt op.
En helt igennem afdæmpet, ”tilbagelænet” og ganske behagelig cd at have kørende i baggrunden …
Niels Jørgen Vase

Solveig Slettahjell:
Natt i Betlehem
66 min.
Kirkebutik.dk-pris:
145 kr.