Medier har fordomme om religion

Svenske aviser benytter sig af fasttømrede og fordomsfulde skabeloner, når de skriver om religion, viser en ny undersøgelse. ”Mistro” hedder undersøgelsen fra Göteborgs Universitet, der dokumenterer, hvordan 14 svenske aviser omtaler hhv. protestantisme, islam, katolicisme, jødedom, buddhisme og hinduisme.

Knastørre kristne eller voldelige muslimer

Medierne fremstiller ofte kristne som knastørre kirkegængere og muslimer som voldsfikserede vandaler, konkluderer undersøgelsen.
Af alle negative artikler handlede 45 pct. om islam, mens 29 pct. handlede om protestantismen. Af alle positive artikler handlede 70 pct. om protestantismen, mens kun 9 pct. handlede om islam.
– I vores undersøgelse er det tydeligt, at journalister – præcis ligesom alle andre – benytter sig af stereotype billeder og har svært ved at fjerne sig fra dem, siger en af forskerne, Jenny Nordlander, til Ritzau.
– Når der er en stærk konsensus omkring et emne blandt venner, bekendte og medierne, så accepterer vi den opfattelse af tingene. Også selvom den egentlig er fejlagtig.
/sl