Folkekirken går tilbage…

Medlemstallet daler, men finder sit leje. Og der kan komme en vækkelse, mener eksperter.Folkekirkens medlemstal er faldet konstant de seneste 25 år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Har Folkekirken stadig noget at tilbyde? Ja, mener eksperter. Kirken vil finde sit leje, og måske venter en vækkelse. (Modelfoto).

Men det bekymrer ikke eksperter:
– Medlemstallet vil før eller siden flade ud, og man kan heller ikke udelukke en fremtidig vækkelsesbevægelse, siger Jes Fabricius-Møller, lektor og ph.d. ved Saxo-instituttet, Københavns Universitet.

Religionshalløj

– For en generation siden havde man en forventning om, at det der religionshalløj måtte dø ud med den ældre generation, men det er der intet, der tyder på i dag, fortsætter han til Kristeligt Dagblad.
I januar 2010 var 80,9 pct. af befolkningen medlem af Folkekirken. I 1985 var tallet 91,5 pct., og det er et fald på 10,6 procentpoint. I København er nedgangen endnu mere markant. En tredjedel af den københavnske befolkning er ikke medlem af Folkekirken.

Religiøst liv vokser frem

Også Peter la Cour, religionspsykolog ved Center for Forskning i Eksistens og Samfund på Københavns Universitet, tager nedgangen med sindsro:
– Folkekirken har haft et massivt medlemstal, som er enestående for Danmark, fordi vi er blevet født ind i kirken ved barnedåben. Det er en kunstig størrelse, som vil blive mindre. Samtidig er det levende religiøse liv under udvikling både inden for Folkekirken og alle andre religiøse samfund, siger han til Kristeligt Dagblad.

Medlemstal kan stige

Eksperterne tror, Folkekirken vil holde kursen:
– Det dalende medlemstal vil flade ud, når vi når de 60 procent. Og det kan sagtens begynde at stige igen, siger Peter Lüchau, ph.d. og religionssociolog ved Institut for Filosofi, Pædagogik og Religionsstudier, Syddansk Universitet.
– Danskeres interesse for kristendom er usvækket, og der er en ny åbenhed for, at kirken kan give svar på åndelige og sociale spørgsmål. Så der er ingen grund til at stirre sig blind på det faldende medlemstal. Folkekirken skal bare sørge for at engagere de 60 procent, der har et tilhørsforhold til kirken.
/sl