Kirsten så Jesus

Kirsten Mørch-Nielsen døde og blev transporteret af engle til himlen. På lørdag fylder refugiepræsten 70 år.Hun var død i 11 minutter. Nu på lørdag den 20. februar fylder hun 70. Kirsten Mørch-Nielsen er ikke mindre end et mirakel.

Kirsten Mørch-Nielsen

Kirsten Mørch-Nielsen er præst med base i Mikkelsbakke Refugium på Mors. Hun er mest kendt for sin bog Lys bag døden, hvor hun levende beskriver sin nærdødsoplevelse, da hun som ung og gravid gled bort på grund af fosterforgiftning – ud af kroppen, op gennem loftet i sygeværelset og videre op til himlen, hvor Jesus viste sig for hende…
Hun er stadig mærket af oplevelsen, både åndeligt og fysisk. Hun har fået større indsigt i, hvad der er op og ned i kristendommen, og hun må træne sin hjerne en time hver dag for at kunne læse, skrive og tale frit. Men det hindrer hende ikke i at holde foredrag, som trækker mange til huse rundt i landet.
Kirsten Mørch-Nielsen blev født bag sandsække i Hull, England, den 20. februar 1940. Hendes far var dansk sømandspræst, og moren var organist. Hjemmet var altid fyldt af musik og danske sange og salmer.

Fødebyen bombet

Familien flyttede til Newcastle, da Hull blev bombet sønder og sammen, og dokkerne var ødelagt, så skibe ikke kunne anløbe.
Familien kom til Danmark i august 1945 og boede forskellige steder hos familie, til faren blev kaldet som sognepræst til V. Skerninge – Ulbølle på Sydfyn.
– Jeg var på sygehuset en del af min danske barndom med følgesygdomme efter Englandstiden, hvor sund mad var en sjældenhed, fortæller Kirsten Mørch-Nielsen.
– Kirken var mit andet hjem, fra jeg var spæd. Som 14-15-årig ville jeg selv være præst, men far mente, lærereksamen var bedre.
I 1963 fik hun lærereksamen fra Ribe Statsseminarium med musik som linjefag. Hun har undervist flere steder i Danmark og senere England, hvor hun blev optaget i solistklassen i oratoriesang på Guildhall School of Music & Drama i London.
– En engelsk ingeniør på vej til USA friede til mig, og i New York blev jeg aktiv i kirke og kirkeskole. Vi tog til Danmark 1969, hvor jeg var kunstmaler. Vi fik to sønner og adopterede en datter. ”Særuddannelsen” til præst påbegyndte jeg i 1977, men min mand rejste tilbage til England kort efter med vor datter.
Nu var Kirsten Mørch-Nielsen alene med sine to drenge i fem år. Så fik hun præsteembede i Køng-Svinø på Sydsjælland 1982. I 1984 blev hun viet til organist og skolelærer Henrik Feldbæk Nielsen, og fem år senere fik hun embede i Mou-Dokkedal i Øst Himmerland indtil 1999.
1992 udkom Kirsten Mørch-Nielsens bog ”Lys bag Døden”, der handler om hendes 11 minutters hjertestop under en operation i USA i 1968, hvor hun oplevede, at Jesus kom hende i møde.

700 foredrag

Bogen bliver stadig genoptrykt, og siden den blev kendt, har hun holdt over 700 foredrag om emnet rundt i landet.
– År 2000 udkom en udvidet udgave af bogen, hvor også de engle og syner, jeg oplevede under hjertestoppet, beskrives, fortæller hun.
Kirsten Mørch-Nielsen blev initiativtager til oprettelsen af et ”Fælleskirkeligt Klosterhus” i Nordjylland, og foreningen købte et just nedlagt plejehjem på Mors og indsatte Henrik og Kirsten Mørch-Nielsen som lederpar på ”Mikkelsbakke Refugium”.
Her tager parret sig af ca. 400 årlige overnatninger, andagter, sjælesorg og desuden af bygningerne, maden og alt praktisk. Derudover er de aktive i kirkelivet på Mors, bl.a. som organister.
Svend Løbner