Salmesang for babyer er et hit

Næsten halvdelen af danske folkekirker tilbyder babysalmesang.Umiddelbart er der langt fra traditionelle børnesange som Lille Peter Edderkop til salmebogens gamle og indholdstunge salmer. Alligevel har kombinationen af små børn og salmesang de senere år udviklet sig til at være én af folkekirkens største succeser.

Børn får musikalsk dåbsoplæring gennem babysalmesang – som her i Skodborg Kirke.

Hele 41 procent af de danske folkekirker indbyder nu til babysalmesang.
– Det, vi oplever fra familiernes side, er en søgen mod det åndelige og mod et nærvær, som er en form for afløser for interessen for den materielle verden, siger Anne-Mette Riis, musikpædagogisk konsulent i Roskilde Stift, til Kristeligt Dagblad.

Musikalsk læring

Her er inspiration til kirker, der vil introducere babysalmesang i kirken. Lene Bordorff har skrevet bogen ”Babysalmesang – kirkeåret rundt”, udgivet på Wilhelm Hansens Musikforlag.

– For mig at se er det en form for dåbsoplæring, en måde at fortælle om, hvad kirken og kristendommen står for. Jeg er helt sikker på, at vi sår et frø, som vokser sig stort og giver mennesker mulighed for et tilhørsforhold til kirken og den kristne tro og ikke mindst til den danske salmeskat.
Ifølge Anne-Mette Riis adskiller salmer sig fra andre sange ved ikke at være bundet til en bestemt alder. De gælder hele livet, og dermed får børn og forældre et fælles tilhørsforhold og et musikalsk fællesskab, som de kan tage med tilbage til hjemmet, siger hun.

Unik oplevelse

– Kombinationen af salmemusikken, de store ord og kirkerummet er en oplevelse, som ikke findes magen til andre steder i samfundet. Mange forældre lærer, at her er et sted med ritualer for glæden og sorgen. Men også inden i barnet bliver der et sted, som det kan vende tilbage til på et andet plan. Barnet glemmer aldrig oplevelsen i kirken, siger Anne-Mette Riis.
KP