Lettilgængelig kirkekormusik

Franz Schubert (1797-1828) havde tidligere i sit liv komponeret fem almindelige latinske messer, da han i 1826 fik en bestilling på et værk, der i dag omtales som Tysk messe, men opr. hed (frit oversat) ”Sange til fejringen af gudstjenestens hellige offer”.Det nye værk bestod af ni blide, enkle, melodiøse og hymniske sange, der nogenlunde følger de kendte messeled (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus og Agnus Dei), men altså allesammen sunget på tysk. Værket blev ret hurtigt udbredt og må betegnes som det polulæreste af Schuberts større værker for kirken.
Når man lytter til det, kan man godt høre det som en samling af ”folkelige” salmer – det høres, at det er liedens mester, der står bag den let tilgængelige musik.
På en ny cd med den danske dirigent Morten Schuldt-Jensen og hans tyske kor og orkester fra Leipzig er værket koblet med to af de fem tidligere messer (nr. 2 og 4). Også disse er afgjort værd at lytte til i denne fine indspilning.

Nulevende dansk-amerikansk komponist med succes

Morten Lauridsen – navnet lyder pæredansk, men han er amerikaner – dog af dansk afstamning, og han er altså noget så forholdsvist sjældent som en nulevende dansk-amerikansk komponist med succes i USA, hvor han er en af de mest opførte af tidens korkomponister.
Også i Danmark kan Lauridsen (f.1943) høres ved korkoncerter, så det er ganske forsåeligt, at Naxos nu har sendt en cd på markedet her i landet med noget af hans bedste kormusik. På cd’en er der dog kun to mindre stykker, der kan rubriceres som kirkemusik, men der er adskilligt andet på cd’en, der er så godt, at den er værd at ofre spalteplads på her. Det gælder ikke mindst et af hans kendteste stykker, den smukke og enkle Dirait-on fra hans Les Chansons des Roses.
Hans musik må betegnes som meget tilgængelig i betragtning af, at han er en ”moderne” komponist. Der er nærmest noget nyromantisk over hans stil. Og indspilningen med det vidunderligt velklingende kor fra Elora under ledelse af korets faste dirigent Noel Edison er ganske fortrinlig.
Niels Jørgen Vase

Schubert:
Messer (nr. 2 og 4) og Tysk messe
62 min.
Kirkebutik.dk-pris:
55 kr.

Lauridsen:
Korværker
69 min.
Kirkebutik.dk-pris:
55 kr.