Tilfreds med for lidt

Flemming Baatz Kristensen er sognepræst
ved Sct. Pauls Kirke i Århus.

Vi sætter alle pris på mad og drikke, et sted at bo, tøj på kroppen. Det er kristendommen helt med på, selv om den ofte er blevet beskyldt for at være kropsfjendsk. Det er den bestemt ikke. Kroppen er skabt af Gud og skal på en underfuld måde være med i den kommende opstandelse.

Flemming Baatz Kristensen

I teksten til denne søndag læser vi, hvordan Kristus selv tog initiativ til, at flere tusinder fik mad at spise, da de blev sultne ved et store folkemøde ved Genezaret sø. Jesus negligerede ikke kroppens behov, men mættede på forunderlig vis tusinder af mennesker med fem brød og to fisk ud fra de forhåndenværende søms princip!
Gud har omsorg for os, og vi skal blot bruge det, der er, og stille det til rådighed, så er der nok til alle.
Efter bespisningsunderet skete der dog det, som så ofte sker med os mennesker: Vi kan ikke få nok, vi vil have mere. ”Her er vores brødkonge, der kan sikre os mad,” sagde nogle af de, som var blevet mætte. Men Jesus nægtede og gik sin vej og opsøgte ensomheden. Da de fandt ham, tog han prompte bladet fra munden og sagde: ”I så slet ikke tegnet i brødunderet, I kommer bare for at få mad!”
Kun for at få mad, ikke mere…

Har i ikke set tegnene

Kære medmennesker! Vi kan komme til at nøjes med for lidt. Det, der giver umiddelbar afregning ved kasse et og mætter vore umiddelbart følte behov. Men vi skal ikke nøjes med for lidt. Vi skal ikke være tilfredse, når blot vi har det, som er godt og vigtigt, men som ikke er godt nok: Mad og drikke, tøj og et sted at bo. Rødvin og culottesteg, eventuelt spædet op med en gang fitness eller en løbetur, så vi ikke bliver for fede og kan holde døden på afstand lidt endnu.

Maleri af Marianne Mortensen – gallery-bible-art.dk

”Hvis det er det, I stiller jer tilfredse med, har I ikke set tegnet i brødunderet,” siger Jesus.
I den gave, vi får i at kunne spise os mætte, er der et tegn, som viser ud over den umiddelbare mættelse og hen mod det, der virkelig skal mætte os. Vi lever ikke af brød alene, ikke af underholdning og spænding, ikke af kropstræning og psykisk velvære, hvor godt og rart det end er, men vi lever af Gud selv og den energi, han tilfører os.
Vi er skabt til at fyldes af Gud. Vi er kodet til det, fordi vi er mennesker. Derfor kan vi kun mættes af kvalitetsbrødet. Ikke bagerens det bedste, men det brød, der matcher et menneske. Gud mætter os med det sande brød. Med hengivenhed, fællesskab, tro, håb, kærlighed, som kommer til os med den næring, der findes i Jesu person. Han har den kærlighed og det kildevand, uden hvilket vi ikke kan leve. Kun eksistere – og det er ikke at leve.
Derfor kalder han sig selv for livets brød! Han er den eneste, der for alvor har matchet vore største vanskeligheder: angsten, skylden, skammen, døden, dommen, Djævelen. Derfor er der kvalitet i hans brød.
Det møder vi her i fastetiden, hvor vi ellers udfordres til at afstå fra det unødvendige – måske for at opdage, hvad Livets brød virkelig er. Jesus mætter os med liv og overflod. Midfaste søndag er overflodens dag og rækkes os midt i fastens nedtoning af mad og drikke.

I dag bejler Jesus til os om, at vi skal lægge vægt på at få fat i den mad, der bliver til evig tid. Lev sundt og ægte menneskeligt, det vil sige: opsøg Gud med din bøn og lovprisning, tilbed ham, præsenter ham for din sult og tørst. Lad ham så tale sit ord til dig og række dig sit særlige brød.
Den næring bliver du ikke tung, men let af! Det skal vi lære her midt i fasten: Fuld af energi fra en anden verden, rigtigt forårsliv.


Artiklen fortsætter efter annoncen: