Ros til dansk udveksling

Udveksling af studenter gennem 16 år mellem Helsingør og israelsk gymnasium får stor ros af Danmarks ambassadør i Israel, Liselotte Plesner.Igennem 16 år har et gymnasium i den israelske by Beer Tuvia regelmæssigt haft et udvekslingsprogram med elever i Helsingør Gymnasium.

Danskere og israelere på mødet i Beer Tuvia Gymnasiet. Ambassadør Liselotte Plesner er nummer 3 fra venstre. Ved hendes side står lektor Otto Ruehl (i hvid skjorte) fra Helsingør Gymnasium.

For nylig kørte Danmarks ambassadør i Israel, Liselotte Plesner, til dette sted i det sydlige Israel for at besøge skolen og eleverne.

Venskabsskole
Antallet af elever er altid det samme, nemlig 23. Bag dette ligger – siger projektets initiativtager, lektor Otto Ruehl, Helsingør Gymnasium – at der er 23 siddepladser i en mellemstor bus, og det har man så indrettet sig efter.
Gymnasiet i Beer Tuvia er den eneste skole i Israel, der har en sådan udveksling med en skole i Danmark.

160 gymnasieelever
Mødet fandt sted i skolens lærerværelse, der var pyntet i de danske farver, og her hørte ambassadør Plesner om den varme og positive indstilling, de besøgende israelske gymnasielever havde oplevet hos deres værtsfamilier i Danmark.
Flere af eleverne omtalte Helsingørs borgmester Per Tærsbøl, som havde taget imod alle de 160 israelske gymnasiaster siden udvekslingsprojektet begyndte i 1994, og at han bød dem velkommen på en åben og munter måde.

Dansk hygge
En enkel gang måtte borgmester Tærsbøl dog afkorte sin velkomst, da han skulle aflevere en blomsterbuket til Helsingørs indbygger nr. 60.000 – der lige var blevet født.
Eleverne havde også bidt mærke i danskernes ”hygge” omkring morgen- og aftensmåltidet og den interesse, som både de danske elever og disses forældre havde lagt for dagen, da de unge israelere blev udspurgt om deres dagligdag i Israel.

Kritisk over for politik
Fra den nye gruppe israelske gymnasieelever, der i sensommeren i år skal til Danmark, blev der spurgt om antisemitisme i Danmark.
Ambassadør Plesner forklarede, at der måske nok var en kritisk holdning til Israels politik hos en del danskere, men at dette absolut intet havde med antisemtisme at gøre.
Lektor Ruehl supplerede med at tale om de tiltag, der gøres i Danmark for at bekæmpe antisemitisme og oplyse om Holocausts rædsler.