Kristne singler føler sig pressede

Nogle oplever et pres i kirkerne for at finde en kæreste, andre et pres for at være tilfredse som singler, viser ny undersøgelse. Men ellers er kristne singler ikke sådan at sætte i bås…Andelen af singler i samfundet er støt stigende. Men hvor singler i det omgivende samfund for længst er accepteret, er det nærliggende i kirkelige sammenhænge at idealisere familielivet, så kristne singler føler sig udenfor.

Dorte Kappelgaard fra CUR har interviewet 16 kristne singler.

– Nogle har en anden dagsorden end dem, der er i parforhold. Andre støder på normer, som de er enige i, bliver provokerede eller sårede af, forsøger at ændre på eller vælger at bære over med. For eksempel oplever nogle et pres for at finde en kæreste, mens andre oplever et pres for at skulle være lykkelig som single.
Det fortæller sociolog Dorte Kappelgaard fra Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR). Hun har netop lavet en kvalitativ undersøgelse, hvor 16 personer mellem 25 og 35 år er blevet interviewet om deres syn på singlelivet i deres kristne fællesskaber.
En kvinde siger i undersøgelsen:
– Man hører et eller andet ”crap” med, at mennesket ikke er skabt til at være alene, og så sidder man der. Og der ligger en eller anden helliggørelse af ægteskabet. Det bliver aldrig sagt direkte, men det ligger mellem linjerne.

Er sex uproblematisk?

Og det forventes, at singler sagtens kan være seksuelt afholdende:
– Det er nutidens tabu, at man ikke har det særligt godt som mand, fordi man ikke får sex… Det får mænd til at føle, at de er onde eller beskidte, fordi de har så meget lyst til sex. Hvis man først begynder at se, at det også er et udtryk for den måde, vi elsker på, så ville vi komme længere. Eller så ville det være nemmere at være mandlig single i kirken, siger en mand i undersøgelsen.
De interviewede kommer fra forskellige kirkelige sammenhænge. De oplever alt fra glæde ved at være i et fællesskab præget af mangfoldighed – over fordomme, berøringsangst, upassende kommentarer og mangel på samtale om emnet – til slet ikke at være bevidste om at være singler, når de er i fællesskabet.

Ønsker fællesskab

Nogle betragter det som et privat anliggende, mens andre også tænker det som noget, der kunne eller burde angå fællesskabet.
– Et gennemgående tema er dog et ønske om et nært fællesskab og en oplevelse af mangfoldighed, frihed og ærlighed, fortæller Dorte Kappelgaard.

Træt af hentydninger

Men de kan blive trætte af prædikanters hentydninger til parforhold:
– Hvis man hele tiden hører om, mine børn gjorde, og min kone sagde også, og så var vi henne til – så kan jeg godt gå lidt død i det. Hvis alt skal relateres til familien. Så mister jeg identifikationen (…) Man kan godt fortælle om nærhed uden at det handler om konen, siger en kvinde i undersøgelsen.

Singler er forskellige

Undersøgelsens svar peger dog i flere retninger. Hvordan er det at være single i sit kristne fællesskab?
– Nogle har aldrig spekuleret over det, mens det hos andre fylder meget mentalt og følelsesmæssigt. Det er vigtigt, ikke at tro man ved, hvad singlerne tænker om at være single i fællesskabet. Det er nemlig lige så forskelligt som folk er flest, konkluderer Dorte Kappelgaard.
Rapporten lægger op til refleksion – både hos singlerne selv og hos ledere og de fællesskaber, som de indgår i. Følgende citat maner til eftertanke:
– Hvis Jesus var i en menighed nu, 33 år og uden kone, så ville man jo tænke, at han var en freak, siger en kvinde i undersøgelsen.
Find link til undersøgelsen på www.sondagmorgen.dk.