60 år på farten

Lehnart Falk har hjerte for verdens fattige.ADRA Danmarks generalsekretær Lehnart Falk fyldte 60 år den 3. juni.Han kan se tilbage på masser af indtryk fra mere end 80 forskellige lande, fire uddannelser og et liv, der har været præget af den kristne tro og et ønske om at hjælpe andre.
Lehnart Falk er født på Bornholm, hvor han er vokset op som fiskersøn i Tejn. Han gik på Tejn skole og startede derefter i lærer som tømrer hos Tømrermester Birger Blomquist i Tejn. Men håndværksfaget har aldrig været en levevej for Lehnart Falk, for da læretiden var ved at være slut, bestemte han sig for at leve et liv dedikeret til kristendommen.
– Som ung traf jeg to store beslutninger: 1) jeg vil være kristen 2) jeg vil aldrig springe over, hvor gærdet er lavest, forklarer Lehnart Falk.
Lehnart sagde farvel til tømrerfaget og begyndte i stedet at læse teologi og uddanne sig til præst, først på et af adventisternes universiteter i Australien og senere i England, hvor han fik en Master i religion fra Newbold College i 1985. I de følgende 15 år arbejdede Lehnart Falk som præst i forskellige adventist-menigheder på Færøerne og i Danmark.

Ålekonge

Lehnart sagde dog ikke helt farvel til praktisk arbejde. Som søn af en fisker var han bekendt med livet på havet.
– Jeg var ikke mere end 10 år, da jeg fik min første jolle. Jeg var god til at fange ål og fik hurtigt øgenavnet Ålekonge.
Det blev dog ikke havet, der blev Lehnarts vigtigste arbejdsplads, men derimod verden – nærmere bestemt: verdens u-lande. For efter at have arbejdet som præst i 15 år – og sideløbende have tilføjet en uddannelse som cand. psyk. – kom Lehnart i kontakt med nødhjælps- og udviklingsorganisationen ADRA Danmark.
– ADRA spurgte, om jeg kunne hjælpe dem med at engagere nogle frivillige i arbejdet med at pakke hospitalsudstyr i containere, som skulle sendes Angola og Liberia.
Da 12 containere er sendt af sted, rejser Lehnart selv til Liberia for at hjælpe de lokale med at læse de danske manualer, som følger med udstyret.
– Da jeg kom hjem til Danmark sad rejsens oplevelser stadig dybt i mig. Behovet for hjælp var enormt, og nøden ufattelig stor, fortæller Lehnart Falk. Derfor takker Lehnart Falk også ja, da han bliver tilbudt en stilling som informationschef i ADRA Danmark.

Red Barnet

Men det er i Afrika, han har lyst til at hjælpe og selv være til stede. Derfor får han efter nogen tid i ADRA Danmark arbejde i Red Barnet, hvor han med ansvar for børns beskyttelse, børns psykosociale velvære og nødhjælp også får mulighed for at bruge sin psykologbaggrund. Her arbejder Lehnart Falk i næsten ti år.
Med 150 rejsedage om året har han i dag arbejdet og rejst i mere end 80 lande.
Sideløbende med sit arbejde i Red Barnet færdiggør Lehnart i 2006 også en Master i Afrikanske Studier på Universitetet i København. I 2006 vender han så tilbage til ADRA Danmark, da han bliver tilbudt stillingen som generalsekretær.
– Desværre er behovet for hjælp i de fattigste dele af verden stadigvæk enormt. Det er fantastisk berigende at kunne hjælpe andre, og i ADRA Danmark har vi at slogan, der siger, at vi ønsker at ændre verden – et liv ad gangen, slutter Lehnart.
Jacob Møller/sl