Israel ophæver blokade af Gaza

Tre uger efter det israelske commando-raid mod et tyrkisk skib på vej til Gaza i et forsøg på at bryde den søværts blokade, har den israelske regering dramatisk ophævet den tre år lange land-spærring af civile varer til området.Dette vil medføre fri import til Gaza af bl.a. materialer til genopbyggelse af ødelagte bygninger – byggematerialer der er godkendt af Den palestinenske Myndighed (PA) under international overvågning. Det blev også besluttet at øge grænseovergangs-operationer og gøre indrejse af hjælpearbejdere mere effektiv, men samtidig hermed offentliggjordes en liste over forbudte varer, heriblandt våben og “problematisk materiale”, der kan bruges ved våbenproduktion.

Bag denne delvise ophævelse af blokaden er utvivlsomt israelsk bekymring over nye “friheds-flotiller”, der vil prøve at blive blokadebrydere, og et svært internationalt pres på Israel.

Den israelske regeringsbeslutning blev udskudt nogle dage på grund af diplomatiske bestræbelser på at opnå støtte fra Egypten og PA for forskellige ændringer. I den forløbne weekend har israelske embedsmænd afholdt maraton-agtige møder med embedsmænd fra Egypten og USA samt med den såkaldte “kvartet”s Mellemøst-udsending, den tidligere britiske premierminister Tony Blair (Kvartetten omfatter USA, FN, Rusland og EU. red.)

Ikke mindst Blair har været medvirkende til denne lempelse af Gaza-blokaden. Han har sammen med Netanyahu udarbejdet planen, og de to mænd har haft tre moeder i de sidste 10 dage, hvortil komer adskillige telefonsamtaler. Det menes, at Blair har udarbejdet planen for en stor dels vedkommende og “solgt” den til Netanyahu.

Blair har fremholdt betydningen af den nye israelske politik over for Gaza og siger, at den vil medføre, at våben og våbenmaterialer holdes ude fra Gaza, samtidig med at den vil hjælpe Gazas befolkning.

– Vi vil isolere ekstremisterne, men hjælpe folket, siger Blair til en israelsk avis.

– Nu blokaden lempes og der er en ændring i israelsk politik, må vi fordoble vores bestræbelser på at få den kidnappede israelske soldat, Gilad Shalit, ud af hans fangenskab, siger Blair.

Israel har i de fire år, Shalit har været holdt fangen, udtalt, at det blot vil lempe Gaza blokaden som led i Shalits frigivelse. Netanyahu har til Blair sagt, at hvis han (Netanyahu. red.) mildner blokaden nu, må det internationale samfund gøre mere for at opnå Shalits frihed.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hamas siger: “Blot kosmetik”

En kilde i Gaza-striben udtaler, at Israels erklæring om en lempelse af blokaden er “meningsløs”, at den blot har til hensigt at mindske det internationale pres mod Israel og ikke fører til nogen reel mindskning af Gazas lidelser.

– Det virkelige savn er elektriske artikler, særligt medicinske instrumenter, byggematerialer og stål, siger kilden. Enhver ændring, der ikke omfatter dette, er blot kosmetisk og har til hensigt at blokaden skal tage sig bedre ud, siger kilden.


Artiklen fortsætter efter annoncen: