Nåede John Lennon at blive kristen?

John Lennon havde kontakt med helbredelsesprædikanten Oral Roberts og blev tilsyneladende kristen for en kort periode, inden hans okkulte kone Yoko fik ham bort fra troen på Jesus.Det, de fleste husker om John Lennon og kristendommen er, at han i 1966 proklamerede, at Beatles var større end Jesus, hvilket resulterede i, at flere fans offentligt brændte deres Beatles-plader.

John Lennon i 1965. Nogen har bemærket, at John Lennon i begyndelsen holdt guitaren meget tæt til kroppen, fordi hans mor havde lært ham at spille på en banjo.

Men John Lennon var ikke så langt fra kristendommen, som mange muligvis troede.
Han nød nemlig at se tv-evangelisterne Billy Graham, Oral Roberts, Jim Bakker og Pat Robertson.

Var i kontakt med Oral Roberts

I 1972 skrev han et desperat brev til Oral Roberts, hvor han bekendte sin afhængighed af stoffer, og at han var bange for at møde ”livets problemer”. Han udtrykte også fortrydelse over sin udtalelse om, at Beatles var større end Jesus, og donerede desuden et beløb til Oral Roberts’ universitet.
Han bad Oral Roberts forklare, hvad kristendom kunne gøre for ham.
Oral Roberts sendte sin bog ”Miracle of Seed Faith” (Sædekorns-tro miraklet) og flere breve, hvori han forklarede John Lennon om den kristne tro.

– Jesus er den sande virkelighed

I sit andet brev skrev Oral Roberts blandt andet:
– Jeg takker Gud, fordi du ser dette, John, og endelig fortryder at tro, at nogen mand eller gruppe kan være mere populær end Jesus.
Jesus er den eneste virkelighed. Det er Jesus, som sagde: “Jeg er Vejen, Sandheden og Livet”. Så du kan se, at din påstand om, at du på grund af din hårde baggrund aldrig har villet møde virkeligheden, faktisk er at sige, at du aldrig har ønsket at møde vores elskede Herre.
Det jeg vil sige – som jeg forsøgte at sige i mit andet brev – er, at Jesus, den sande virkelighed, ikke er svær at møde. Han sagde: ”Kom til mig, alle I som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile. … For mit åg er godt, og min byrde er let.”
Du siger, John, at du tager stoffer, fordi virkeligheden skræmmer dig. Husk, at når du åbner dit liv op for Jesus, vil han tage frygten væk og give dig fred. En fred der overgår al forstand.

– Jeg er født påny!

Trods brevudvekslingen med Oral Roberts var det først i foråret 1977, at John Lennon pludselig meddelte sine nære venner, at han var blevet født påny.
Han var især blevet påvirket af Jesus-filmen ”Jesus of Nazareth”, hvor skuespilleren Robert Powell spillede Jesus. En uge efter, da det var påskesøndag, tog han konen Yoko og sønnen Sean med til en lokal gudstjeneste.
De følgende måneder overraskede John Lennon mennesker omkring sig ved konstant at prise ”Herren” og skrive sange med titler som ”Talking with Jesus” og ”Amen”.
Han forsøgte endda at overbevise ikke-troende og ringede ind til bønnelinien for det kristne tv-program ”The 700-club”.

Lennons okkulte kone

Men John Lennons kone, Yoko Ono, der var involveret i det okkulte, brød sig ikke om sin mands forandring og forsøgte at tale ham fra det.
Hun mindede ham om, at han på grund af sin baggrund og opvækst, hvor faderen ofte var fraværende, havde en svaghed over for religiøse ledere.
Og hvis pressen fandt ud af hans nye tro, ville de udnytte at fortælle endnu en ’Jesus og John Lennon’-historie, mente hun.
Men John Lennon anklagede Yoko for at praktisere det okkulte og sagde, at hun ikke kunne se sandheden, fordi Satan havde blindet hendes øjne.
Mennesker tæt på parret mente, at den virkelige grund til Yokos modstand egentlig var, at hun havde mistet sin kontrol over John Lennon efter hans omvendelse.

Lennon kommer i tvivl

Da parret en dag mødte et norsk missionærpar, stillede Yoko spørgsmålstegn ved Jesu guddommelighed, vel vidende at dette var et af de områder, som John Lennon havde sværest ved at acceptere ved den kristne tro. Deres svar må ikke have tilfredsstillet John Lennon, som begyndte at vakle i sin nyfundne tro.
I en sang, der ikke er udgivet, ”You Saved My Soul” (”Du frelste min sjæl”), synger han om, at han ”næsten” faldt for en tv-prædikant, da han følte sig ”ensom og skræmt” i et hotel i Tokyo, men at Yoko ”reddede mig fra det selvmord”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Lennons specielle ånde-oplevelse i Tokyo

Ifølge John Green, som var John Lennons personlige tarotkort-læser, havde John Lennon fortalt ham om episoden i Tokyo:
– Jeg lå hele dagen i sengen, ville ikke tale, ikke spise og bare være trukket tilbage. Og en sjov ting skete.
Jeg begyndte at se alle disse forskellige dele af mig selv. Jeg følte mig som et tomt tempel fyldt med mange ånder, hver enkelt passerede igennem mig og opholdt sig i mig et lille stykke tid, før de drog væk, blot for at blive erstattet af en anden.
John Lennons specielle oplevelse stemmer meget overens med Jesus forklaring i Lukasevangeliet kapitel 11 om, hvordan en uddreven ond ånd kan vende tilbage med syv andre ånder, værre end den selv, og finde legemet ”fejet og prydet”.

Lennon lever i frygt

John Lennons interesse i kristendommen stoppede, og Yoko genvandt kontrollen over hans liv, som blot gik én vej herefter – nedad. Han endte i en depression, og kun samværet med hans søn, Sean, gav ham glæde.
Han frygtede også for sit helbred og for økonomiske investeringer og besluttede sig for at betale åndemagere for at se ind i fremtiden.
Men det medførte ikke mindre frygt i hans liv, snarere mere. Han kunne ikke rejse noget sted uden rådgivning fra okkulte mennesker.

Lennon håner Jesus-film

Da han senere i 1979 igen så den Jesus-film, der tidligere havde gjort så stort indtryk på ham, kom han med hånende jokes.
John Lennons personlige assistent på det tidspunkt, Frederic Seaman, husker:
– John begyndte at oparbejde en ordstrøm imod kristendommen og sagde, at den i realiteten havde ødelagt, hvad der var tilbage af hedensk kultur og spiritualitet i Europa – et stort tab for civilisationen.
John Lennon erklærede sig derefter som en ”født igen-hedning”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Udfordret af Dylan

John Lennon blev dog udfordret igen, da Bob Dylan pludselig blev kristen.
Det kom fuldstændig bag på John Lennon, som så Bob Dylan som en af Beatles’ ligemænd. John Lennon respekterede ham dybt.
Men på trods af Bob Dylans kompromisløse sange, som blev sunget med overbevisning, genfandt John Lennon åbenbart aldrig sin – måske – tidligere fundne tro, før han den 8. september 1980 blev myrdet på gaden af en fan.

Kilde: ”The Gospel According to the Beatles” af Steve Turner.