Nyt forsøg på at bryde blokaden vil blive mødt af samme israelske taktik

Et nyt forsøg af pro-palæstinensiske aktivister på at bryde den israelske blokade af Gaza-striben ventes at ville blive gjort i den kommende weekend, når to skibe vil nærme sig Gaza, og Israel ventes at ville bruge samme taktik som for nogle dage siden – at bruge commandosoldater til at stoppe fartøjerne.De to skibe er det irske “Rachel Corrie”, 1200 tons, opkaldt efter en amerikansk fredsaktivist, der blev dræbt af en israelsk bulldozer i Gaza for nogle år siden, og et fartøj, der skulle have deltaget i den tidligere operation, men måtte opgive på grund af en teknisk fejl..

I lighed med situationen i forrige uge, vil Israel opfordre blokadebryderne in spe til at sejle til den israelske havneby Ashdod, hvorfra skibenes last af humanitær hjælp vil blive sendt over land til Gaza, men aktivisterne ventes at ville afvise opfordringen – og så vil de formentlig blive afvist med magt.

Mange her og ude i verden spørger, om man i Israel ikke har lært af fejlene ved den tidligere commandoaktion, men påny vil løbe ind i et baghold af aktivister, som er bedre forberedt på en voldelig konfrontation, end israelerne viste sig at være..

De israelske commandostyrker vil formentlig bruge de næste timer på at forberede sig på enhver mulighed.

Ifølge en af aktivisterne på “Rachel Corrie”, en mand ved navn Derek Graham, er alle ombordværende gået ind for ikke at yde modstand, hvis skibene bordes af israelsk militær. En af aktivisterne er Nobel fredsprisvinderen, Mairead Maguire, 66, fra Nord-Irland, som har deltaget i en lignende mission for nogle år siden, men blev arresteret og deporteret.

– Jeg er ikke skræmt, siger hun. Jeg synes, det er vigtigt at give Gaza frihed og støtte det.

En anden deltager er Denis Halliday, som var chef for et FN program med humanitær hjælp til Irak i 1997-98, før han trak sig tilbage i protest mod amerikansk-ledede økonomiske sanktioner af Irak.
Der er fem irere ombord, 10 fra Malaysia og en besætning på otte.

“Som en robot”


Artiklen fortsætter efter annoncen:I en lederartikel i den israelske morgenavis “Ha’aretz” hedder det idag:

– Som en robot uden dømmekraft, kørt fast i et forudbestemt spor – det er sådan regeringen reagerer ved behandlingen af hjælpeflotillen til Gaza…Israel vil fortsat bruge magt for at forhindre skibe i at nå frem til Gaza havn, tåbeligheden fortsætter, og man har intet lært af den sidste episode. Regeringen er ligeglad med den internationale fordømmelse af dette lands handlinger – og Israel finder sig påny isoleret, men mere seriøst er det, at den er ligeglad med den skade, der sker for dets strategiske interesser.

Lederen fortsætter:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– I stedet for at tage initiativet og udvikle en politisk strategi fra krisen, graver Netanyahu og Barak sig dybere ned i hængedyndet… I stedet for at fortsætte en politik der er forfejlet, skulle Netanyahu tage sig sammen og minimere skaden ved flådeoperationen. Han må nedsætte en undersøgelseskommission, der vil granske hvad der skete, ophæve den skadelige og unødvendige blokade af Gaza-striben og udvikle en reaktion på våbensmugleriet. Statsmandskunst måles ved evnen til at skelne mellem hvad der er vigtigt, og hvad der ikke er det. Netanyahu og Barak, som trak Israel ind i en tåbelig prestigekamp med Hamas og dettes støtter, fejlede ved at vælge en voldelig og skadelig form for aktion. De har fejlet i denne test af statsmandskunst.