Rusland redegør i Israel for dets “dialog med Hamas”

Ruslands udenrigsminister, Sergey Lavrov, der i disse dage besøger Israel og Den palæstinensiske Myndighed (PA), er uenig med israelerne om det russiske forhold til den ekstremistiske Hamas-organisation, såvel som om spørgsmålet om fremskridt i de israelsk-palæstinensiske forhandlinger.Lavrov mødtes igår i Jerusalem med præsident Shimon Peres, statsminister Binyamin Netanyahu og udenirgsminister Avigdor Lieberman og redegjorde på en senere pressekonference for Ruslands forhold til Hamas.

– Vi har ikke noget valg andet end at holde en dialog med Hamas på grund af denne organisations poularitet hos den palæstinensiske befolkning, især i Gaza-striben, sagde Lavrov.

Videre sagde han, at Rusland mener, det gør det rette ved at have kontakt med Hamas, “fordi der er en positiv bevægelse – og når man ikke gør noget, hjælper man ingen”.

Lavrov forsøgte at gå let hen over uoverensstemmelserne mede Israel om Hamas og sagde, at meningsforskellene ikke er en hemmelighed, men at de to lande har en “åben dialog” om Hamas.

Shalit

Dette anliggende blev tillige drøftet på Lavrovs møde med Netanyahu, hvor denne sagde, at når Rusland har forbindelse med Hamas, så skulle det hjælpe med til få den kidnappede israelske soldat, Gilad Shalit, løsladt.

– Jeg anmoder om, at De presser Hamas til at løslade ham, sagde Netanyahu til sin russiske gæst.

Lavrov og Lieberman var ligeledes uenige om fremtiden for de israelsk-palæstinensiske fredsdrøftelser. Lavrov sagde, at fredsprocessen skal gå fremad, men tilføjede, at dette skulle ske ved hjælp af en fælleskomite bestående af Den arabiske Liga og “Kvartetten” (USA, EU, Rusland og FN. red.).


Artiklen fortsætter efter annoncen:Lieberman replicerede, at Israel afholder indirekte forhandlinger med palæstinenserene for at nå frem til direkte drøftelser, men gav udtryk for pessimisme om muligheden af at nå til en aftale.

– Der er ingen chance for at oprette en palæstinensisk stat i 2012, sagde han. Det er muligt at forestille sig dette og drømme om det, men vi er langt fra en aftale, sagde han.

Våbenforsyninger


Artiklen fortsætter efter annoncen:Et andet emne som blev drøftet på Lavrovs møder med de israelske ledere var forsyningen af avancerede russiske våben til Iran, Syrien og andre arabiske lande. Den russiske udenrigsminister sagde, at leverancen af avancerede S-300 luftforsvarsmissiler til Iran var “nedfrosset”, og at Ruslands præsident, Demitry Medvedev, i denne uge ville afgøre, om Moskva helt vil annullere dette i lyset af Sikkerhedsrådets nye sanktioner mod Teheran.

På sine møder i Israel sagde Lavrov, at Rusland udelukkende sælger defesive våben – ligesom Israel gør det til Georgien, og at Rusland ikke vil gøre noget, som kan influere på militærbalancen i området.

Efter drøftelserne med de israelske ledere, fortsatte Lavrov til Ramallah for at mødes med præsidenten for PA, Mahmoud Abbas.

Mitchell også i området


Artiklen fortsætter efter annoncen:Samtidig med det russiske udenrigsministerbesøg er den amerikanske Mellemøst-udsending, George Mitchell, kommet hertil for at fremme fredsprocessen.

Mitchells besøg her finder sted en uge inden Netanyahu skal mødes med præsident Barack Obama i Det hvide Hus.

På dette møde ventes bosættelsesanliggender at være højt oppe på dagsordenen.