The Red Light District

Små røde lamper og røde lysstofrør oplyser den smalle gade, som ligger i det berømte kvarter. ”The Red Light District” eller ’luderkvarteret’, som det også kaldes.Der færdes mange mennesker i det lille kvarter. Der er en usynlig – men tydelig – skillelinje imellem dette kvarter og de omkringliggende. Atmosfæren – og synet – er helt anderledes.
Det mest iøjnefaldende er de røde lamper. Små runde, røde lamper, som hænger ovenover de fleste døre, eller små røde lysstofrør, som sidder oppe under vinduet. Pornobutikker og forretninger med sexshows er placeret med jævne mellemrum i kvarteret. Kvinder iført intet andet end undertøj står og bevæger sig lidt i vinduerne og venter på den næste kunde, hvorefter gardinet trækkes for.

Amsterdam er kendt for sit ’luderkvarter’ i store dele af verden. Særligt fordi kvinderne står i vinduerne og i bogstavelig forstand ’sælger sig selv’, som var de en mannequin-dukke eller et stykke tøj, man kunne bruge og senere smide væk.
– De sælger virkelig sex som en vare her, har min hollandske ven forklaret mig, inden vi når frem til kvarteret. Jeg kan ikke andet end give ham ret. Mens vi går rundt, får jeg i et splitsekund øjenkontakt med en af kvinderne ’i vinduet’. Det sætter sig i min hukommelse og bekræfter med endnu større eftertryk, at dette er virkelige kvinder, virkelige mennesker.

Jeg ved ikke, hvad de fleste hollændere tænker om kvarteret. Men jeg er bange for, at de blot har vænnet sig til det. Ligesom vi andre også gør med så meget, der er forkert i verden – og i vores by.
I Danmark har vi ikke på samme måde et ’red light district’, men i film, medier og reklamer bombarderes vi med perverse, nøgne og halvnøgne kvinder og sjofel humor – og ofte vænner vi os til det og forbliver passive. Men det påvirker os alle – og det ødelægger os alle.

Der er altid en fare for, at vi blot vænner os til verdens forfaldne tilstand. Men Jesus siger, at vi er lys og salt – at vi skal gøre en forskel!
Salt bevarer kød fra at blive råddent, og lys spreder mørket. Vælg dit område og din kamp – men forbliv ikke passiv eller tilvænnet…