Israel opfordrer verden til at stoppe libanesiske skibe

Israel har opfordret Libanon og det internationale samfund til at stoppe to libanesiske skibe fra at sejle til Gaza-striben fra Libanon.De to skibe – “Junia” og :”Julia” – udgoer en ny flotille medbringende nødhjælp til Gaza.
Ombord paa et af skibene er et antal kvinder, mens det andet medbringer journalister.

Den israelske FN-ambassadør, Gabriela Shalev, skriver i breve til FN generalsekretær Ban Ki-moon og Sikkerhedsrådet, at flotillen er et forsøg på at “ophidse til en konfrontation og øge spændingen i området”.

Hendes bestræbelser på at standse flotillen er kommet samtidig med, at forsvarsminister Ehud Barak fremsatte en udtalelse om, at den planlagte libanesiske flotille er en “unødvendig provokation”, og at Israel holder den libanesiske regering ansvarlig for at forhindre flotillen til at sejle til Gaza for at bryde blokaden af området.

Den israelske flåde har været i højt beredskab i weekenden for at opretholde blokaden.

Barak sagde, at hvis skibenes last er af humanitaer art, vil den få tilladelse til at nå Gaza via den israelske havn Ashdod og graenseovergange til Gaza.

– Hvis skibene afviser at ledsage flåden til Ashdod, vil vi ikke have andet valg end at standse dem i rum sø, understregede han.

Ifølge en israelsk militær talsmand har flåden et antal fartøjer og commandosoldater parat til at gribe ind, om nødvendigt,

En syrer af palestinensisk baggrund, ved navn Yasser Kashlak, har organiseret flotillen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I fredags udtalte FN-talsmand Martin Nesirky i forbindelse med denne flotille, at de der ønsker at levere humanitær hjælp til Gaza, skal gøre det over land og ikke prøve at bryde Israels søværts blokade.

Hamas i Gaza har reageret vredt over for dette og udtaler – ifølge den arabiske TYV-station Al-Jazeera – at dette er ensbetydende med “samarbejde med den israelske okkupant”.

– FN’s opfordring til internationale organisationer om at bruge landruten til Gaza i stedet for over havet er uacceptabelt og illegalt, siger Hamas talsmand Sami Abu Zahri, der opfordrer de, som ønsker at sende hjælp til Gaza, til at prøve at gøre dette til søs indtil blokaden er brudt.


Artiklen fortsætter efter annoncen: