Israel tester ”spionsatellit” som reaktion på Irans atomtrussel

Atomtruslen fra Iran har fået Israel til at opsende en ”spionsatellit” med avanceret kamera.I et modtræk over for atomtruslen fra Iran har Israel med succes testet en ”spion-satellit”, som ifølge en israelsk talsmand vil give det israelske militær ”enestående operationsmuligheder”.Israels nyeste fodfæste i universet er satellitten ”Ofek 9”, der blev opsendt en formiddag for nogle dage siden fra Palmahim-flybasen ved Middelhavet. Den blev sendt ud i et lavt kredsløb af en ”Shavit-booster-raket”, produceret af ”Israel Aerospace Industries” (IAI).
– Dette vil give Israel en større operations-smidighed, eftersom vi nu har flere målrettede øjne, siger Haim Eshed, der er leder af forsvarsministeriets rumforskningsprogram.
Udviklingen af den nye satellit har tidligere haft modgang, da det i september 2004 ikke lykkedes Israel at opsende ”Ofek 6”, som styrtede i havet under den tredje ”booster”-fase.
I forrige uge lykkedes det ikke for Syd-Korea at opsende en satellit, og ugen før lykkedes det heller ikke for Indien.

Avanceret kamera

I den nye satellit er der et kamera, der er mere avanceret end det, der blev installeret i ”Ofek 7”. Israels sidste satellit, ”TecSar”, er udviklet af Israels flyvemaskinfabrik og blev opsendt fra Indien i 2008. Den kan operere i al slags vejr og i mørke.
Den næste satellit, der vil blive opsendt senere i dette årti, vil få navnet ”Opsat 3000” og ventes at ville blive udstyret med unikke optiske instrumenter med ekstremt høje resolutioner.
”Ofek 9” vejer 300 kg og vil være i kredsløb om jorden i en afstand af indtil 600 km. Den har en levetid på fire år og vil sende billeder ned til en IAI-station via ”downlink”.
Israelske militære talsmænd afviser at røbe tekniske detaljer om ”Ofek 9”, men siger blot, at den er ”en af de mest avancerede satellitter, Israel har sendt ud i verdensrummet”.
Talsmændene siger videre, at ”Ofek 9” er bedre end ”Eros B”, der blev opsendt i april 2006, og som kan opdage ting på jorden så små som 70 centimeter.