Giv slip på fortiden

Lektion 16:Jeg husker det første skænderi, vi havde, efter at vi blev gift. Vi sad ved siden af hinanden i vores høje dobbeltseng. Jeg så ind i min mands bekymrede øjne og spurgte, hvad der var galt. Jeg kan stadig se min mand for mig, som han sad der på sengen i sin pyjamas. Han hang med hovedet. ”Det er sikkert ikke noget, men jeg har brug for at høre fra dig, at det ikke er sandt”.
“Høre, hvad?” spurgte jeg, idet jeg slap hans hånd.
“Min mor fortalte mig en utrolig historie om dig og Jimmy Yates og en date, I havde på landet. Bare sig, at det ikke er sandt, så tænker jeg ikke mere på det.”
“Siger du, at jeg skal forsikre dig om, at jeg ikke har været dig utro, hver gang din paranoide mor kommer med en af hendes vanvittige historier?”
Jeg sprang ned på gulvet, greb min pude og marcherede ud af soveværelset. Jeg smækkede døren bag mig, og tilbragte grædende hele natten på sofaen. Fordi jeg var så dybt såret, fjernede jeg mig fra min mand, for at beskytte mig mod mere smerte. Jeg håbede, at han følte sig straffet.
Sandheden er, at jeg kun straffede mig selv. Mindst én gang om ugen gravede jeg i de smertefulde minder, for at min mand skulle huske, hvad han havde sagt. Jeg ville ikke have ham til at glemme, hvor uretfærdigt det var af ham, at sætte spørgsmålstegn ved mit troskab mod ham. Jeg var så såret og vidste ikke, hvordan jeg skulle stoppe de bitre minder, som hvirvlende rundt i mit hovedet nat og dag. Jeg led af en akut depression. Den omstændighed, at jeg nægtede at give slip på fortiden, drænede mig både fysisk og følelsesmæssigt og stjal glæden fra mit ægteskab i otte år.
Jeg afsluttede den otte-årige prøvelsestid med at ønske Jesus Kristus velkommen i mit liv. Han tilgav mig alle mine synder. Det tog måneder, før jeg kunne se på denne uendeligt lange liste af fejl, hvor jeg havde brug for Jesu tilgivelse. Men han tilgav mig alt, og jeg blev sat fri, så jeg kunne fokusere på min mand og tilgive ham hans ene fejltagelse. Det føltes så varmt og godt at vende tilbage til et liv i solen.

Jeg ved af personlig erfaring, hvor meget du selv skal betale for at straffe et andet menneske, ved at nægte at give slip på fortidens smertefulde hændelser. Derfor har jeg lært at tilgive umiddelbart efter, at vi sårer hinanden. Det er meget sjældent, hvis det i det hele taget sker, at jeg går i seng vred. Vores sofa har aldrig siden fungeret som en seng for en vred ægtefælle.

Har du nogensinde ødelagt dagen i dag med gårsdagens smerter og problemer? Det er nemt, hvis vi fokuserer på vores personlige smerte, eller at vi er blevet krænket. Vi lukker os inde, bliver hårde og vælger på denne måde at beskytte os selv.

Her er nogle skridt, som kan hjælpe os til en positiv løsning af konflikter:
1. Fokus på den, du elsker, ikke på den smerten, din ægtefælle har forvoldt dig.
2. Nægte at stikke af. Hvis du er fokuseret på den du elsker, kræver det, at du er ved hans/hendes side. Du er nødt til at række ud og røre ved ham/hende du vil stikke af fra. At røre ved hinanden er afgørende i en konfliktsituation. Du må beslutte, at du ikke vil løbe væk og gemme dig for din ægtefælle eller problemet.
3. Mind dig selv om, at du kun har to muligheder: at beskytte dig selv eller gøre din del for at forstå den anden.
4. Se på Gud. Når vi er sårede og har brug for at tilgive vores ægtefælle, vil Gud give os styrke, når vi beder om det. Nogle gange er vi nødt til at huske på, hvor ufortjent det er, at vi har modtaget Guds tilgivelse, for at indse, at vi er nødt til at tilgive vores ægtefælles synd.
5. Nægt at straffe dig selv. Hvis vi holder fast i smerten og det onde, lader vi en bitter rod vokse op i hjertet. Bibelen siger, at det forårsager skade (se Hebr. 12,15). Skaden kan bestå af angst, hovedpine, depression, og mave eller bryst- problemer. Vi må lære at tilgive og give slip på fortiden og i stedet fokusere på en bedre forståelse af det menneske, vi elsker.

Opgaver

1. Hvilket af de fire udsagn passer på dig, i dit forhold til din ægtefælle:
a. Jeg ribber aldrig op i gamle sår.
b. Jeg tager af og til gamle problemer op.
c. Jeg ribber op i gamle sår ca. en gang om måneden.
d. Jeg lever nærmest i fortiden.
2. Har du nogensinde tilladt en bitter rod at vokse op i dit hjerte, fordi du nægtede at give slip på sår fra fortiden? Forklar. Har det skadet dig fysisk og/eller mentalt?
3. Har du normalt svært at give slip på fortidens sår? Hvorfor?
4. Hvilken positiv ændring, skal du foretage, for at være i stand til at reagere ret, når din ægtefælle sårer dig?
Afslut denne øvelse med at omfavne hinanden.

Ugens Udfordring

Bed Gud om at afsløre al vrede, som har fået fodfæste i dit liv. Spørg ham om at tilgive dig, at du er optaget af fortiden. Overvej om du skal bede din ægtefælle om tilgivelse for, at du ødelægger i dag med gårsdagens smerte.
Af Bobbie Yagel