Historisk roman fra reformationstiden

”Ida Andersdatter gik glad hen ad vejen. Natten havde været som et køligt, rensende bad for hendes sjæl….. Det var som om, det nu var gået op for hende, at der trods alt var en plan bag lidelsen”.Vi følger Ida Andersdatter i en historisk roman fra et bygdesamfund i Trøndelag i Norge. Handlingen udspiller sig i 1500-tallets midte, i efterdønningerne på reformationen, hvor katolsk og luthersk lære stadig brydes. Reformationen i det enkelte menneske havde svært ved at følge med i den nye teologi.
Det er en historisk roman, men det er også en kærlighedsroman, hvor kærligheden sættes på prøve. Her er det ikke den onde stedmoder, som i Askepot, der prøver at ødelægge ung kærlighed og lykke, men derimod en egoistisk mor og præsteenke. Stærke kræfter forsøger at ødelægge lykken for Ida Andersdatter og den unge kapellan Oluf Torgersen.
Romanen har svært ved at komme i gang. Den er tung, ikke mindst, fordi sproget er tungt, men den fanger efterhånden. Det er ikke sikkert, jeg var nået til vejs ende, hvis jeg ikke skulle have anmeldt. Men jeg er glad for, at jeg læste den færdigt. Den vinder ved nærmere bekendtskab.
Det er en roman med lidelse og tilgivelse, om sand kærlighed, ubrydelige venskabsbånd og en dyb længsel efter at leve, som Gud vil.
Det er en debutroman oversat fra norsk.
Bjarne Nederby Jessen

Holmfrid Rønningen:
Skæbner i skyggedalen
232 sider • 249,95 kr. • Lohse