Israel sigter mod at blive “satellit-supermagt”

Israel sigter i bogstavelig forstand højt – mod at blive en af verdens “satellit-supermagter”.Statsminister Binyamin Netanyahu ventes at ville godkende et ambitiøst projekt, der vil gøre det muligt for Israel at eksportere rum-teknologi i form af rum-“platforme” til en værdi af 8 milliarder dollars årligt.

Forinden må den israelske regering imidlertid investere for flere hundrede millioner shekler i rum-forskning og -udvikling.

Planen er udarbejdet af en gruppe israelske videnskabsfolk og økonomer, som omfatter chefen for forsvarsministeriets rum-afdeling, professor Haim Eshed, og generaldirektøren i ministeriet for videnskab og teknolog, Menahem Greenblum.

Det er den engelsk-sprogede israelske avis, “Jerusalem Post”, der idag bringer denne historie som et forside-“scoop”.

Ifølge professor Eshed er Israel et af de få lande, som uafhængigt kan udvikle, producere og opsende satellitter.

– Vi har aktiverne, men markedsfører dem ikke, siger Eshed.

En stor del af investeringen vil fokusere på formindskning af satelitter og disses nyttelast.

Israels specialitet

– Israels specialitet, siger Eshed, er at fremstille “mini-satelitter”, som den nyligt opsendte israelske Ofek-9. De vejer blot nogle få hundrede kilogram, sammenlignet med de store flere tons tunge satellitter, der drives af USA og Rusland.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Til trods for Israels avancerede teknologi, beløber salget af rum-“platforme” sig blot til under 2.5 milliarder dollars i de sidste 20 år. Ifølge Eshed er det internationale rum-marked på 250 milliarder dollars årligt – og Israel vil kunne opnå mindst 5 procent af dette.

Israelske sagkyndige drøfter nu rumsamarbejde med forskellige lande og forsvars-selskaber. Det amerikanske NASA er således interesseret i at købe den nyttelast, der bruges i Israels TecSar satellit, der kan “se” i al slags vejr, med tåge og skyer.

Israel vil imidlertid ikke eksportere de allerbedste “platforme” og satellit-nyttelaster, men vil tilbageholde disse til brug i det israelske militær.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den øgede eksport, siger Eshed, vil være til gavn for det israelske forsvar som følge af forskning og udvikling af de nye systemer.

Den israelske flyvemaskinfabrik “Israel Aerospace Industries”, der producerer Ofek og TecSar, ser frem til at samarbejde med det store amerikanske selskab, “Northrop Grumman” om en fælles produktion og salg af mini-satelitter.