Ungt par rejser til Israel

Det unge ægtepar, Jakob og Laura Skovgård Højlund, er, ligesom flere andre danske unge, taget til Israel som volontører. De håber, at Gud vil bruge dem til at nå jøder og palæstinensere.Jakob og Laura Skovgård Højlund rejste i tirsdags til Israel, hvor de skal være volontører i Immanuel Kirken i Tel Aviv.

Voluntører på vej til Israel. Fra venstre mod højre: Christian Nebel-Hansen, Zenia Mølgård, Laura Skovgård Højlund, Christel Korsgaard, Leah Skov Pedersen og Andreas V. Larsen. Jakob Skovgård Højlund og Louise Hübschmann er ikke til stede på billedet, mens pigen længst til højre er sprunget fra. Foto: Andreas Sahl.

Ung Udfordringen tog en snak med det unge ægtepar om, hvad der venter dem i det ’Hellige Land’, hvor Jesus for 2000 år siden fik sten imellem sine fødder og sandaler og fortalte jøderne om Gud -og sig selv.

Vil vise jøder Jesus

Selvom det unge par ikke lægger skjul på, at de endnu ikke helt ved, hvad der venter dem, fortæller Jakob Skovgård Højlund, at de gerne vil vise jøderne hvem Jesus er.
– Jeg ser det som en missionsrejse, det er det både meget tydeligt i nogle af de ting vi skal, men også ’bottom line’ gennem det sociale arbejde.
Selvom det måske ikke vil komme enormt tydeligt i gennem det sociale arbejde, håber jeg alligevel, at det vil skinne igennem, at det er Guds arbejde, og at han arbejder for at nå ud til folk, siger Jakob. Han tilføjer lidt senere:
– Allermest håber jeg, at vi kan blive redskaber for, at folk må komme til at tro på Jesus og komme til at se ham.

– Undskyld, hr. jøde

Jakob er også spændt på, hvordan det vil blive at tale om tro over for en jøde, men forklarer, at mens nogle af jøderne er meget religiøse, er andre helt verdslige jøder – ligesom ’kristen’ efterhånden også er et vidt begreb i Danmark.
Men han satser på, at Helligånden vil bruge ham.

Hvad tror du, du ville sige til en ortodoks jøde?
– Jeg kunne godt finde på at tage fat i Esajas i Bibelen og kapitlerne om Herrens lidende tjener, fordi de så enormt tydeligt peger hen på Jesus, siger Jakob. Han håber også at kunne lære af den danske præst i kirken.

Mange muligheder

Jakob og Laura har kun været gift i et år. Ideen med at rejse ud sammen var mest Lauras ide. Hun ville gerne gøre et arbejde for Guds rige og samtidig have en fælles oplevelse med sin mand.
Tiden passede godt nu, hvor de endnu ikke har børn, og særligt da Jakob netop har afsluttet en bachelor i historie med sidefag i filosofi, mens Laura er færdiguddannet som lærer.
Det er ikke fastlagt hvad Højlund-parret skal give sig i kast med i Israel, men det vil lægge sig op af deres evner.
– Det er opgaver, der bliver formet efter det, Laura og jeg kan. Men selvfølgelig ønsker vi også, at det er noget, der er behov for dernede. Det er ikke nogen selvrealiseringsrejse, siger Jakob.
Og mulighederne er mange. De kan engagere sig i kirkens diakonale arbejde med prostituerede og blinde, samt et projekt med palæstinensiske kvinder i Jeriko.
Laura vil formentlig være med i lovsangen i kirken, og så er der også sabbats- og søndagsskole, bibelstudie- og alphakursus, samt ”onsdags-fodbold”, hvor der efterfølgende er gode snakke om tro og liv, en slags missions-dialog, forklarer Jakob.

Sandaler i kufferten

Hvad er det vigtigste, I har med jer i kufferten?
– Det er sandaler og bøger. – Og musik. Men jeg vil især sige bøger.
Min kone har en masse musikbøger med, og så har vi lidt forskelligt kristen litteratur, fx en bog om kristendommens jødiske rødder af en norsk teolog og kirkehistoriker, der hedder Skarsaune.
Hvorfor er det vigtigst?
– Så har vi noget at lave, griner Jakob og tilføjer hurtigt:
– Vi ved jo faktisk ikke helt, hvordan det vil være. Vi ved, at de normalt er meget sociale, så det er ikke sikkert, vi overhovedet får meget tid til at lytte til musik og læse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mere bibellæsning

Men Jakob regner alligevel med, at han vil få tid til at læse mere i Bibelen, mens han er i det bibelske land, og det ser han frem til.
– Min kones lillesøster var af sted til Israel for et stykke tid siden, og læste bare mere i Bibelen, mens hun var af sted. Hele rammen tilskynder bare én til at læse mere, siger Jakob og forklarer, at de selvfølgelig skal se Jerusalem, hvor de gerne vil tilbringe flere dage, samt bl.a. Genesareth sø og Jordan-floden.
– Jeg forestiller mig, at vi ved at se de hellige steder vil få mere krop på det, vi har tanker og forestillinger om, så det hele bare kommer til at stå tydeligere for os, slutter en håbefuld Jakob.
Jakob og Laura Skovgård Højlund (26 og 23 år) vil være det næste år i Israel.
De er udsendt af Israelsmissionens Unge.