Per prædiker for tusinder i hele verden
Per Hyldgaard fra Nordjylland prædiker kun det enkle kristne budskab, når han 10-12 gange om året holder kampagner rundt om i verden. Men virkningerne er overvældende i form af omvendelser og mirakler…Det er ikke de store armbevægelser, raffinerede metoder og strategier eller høj cigarføring, som kendetegner evangelist Per Hyldgaard fra landsbyen Stenum ved Brønderslev. Gennem et dusin år har han været præst i nogle af Det Danske Missionsforbunds kirker i Nordjylland, men siden den 1. januar 2004 har han rejst verden rundt for at holde 10-12 kristne kampagner om året.
Det, som satte Per på sporet af det liv, som han lever i dag, var en overnaturlig oplevelse.
– Hele min barndom og ungdom havde jeg drømt om at blive politibetjent, og jeg gik målrettet efter det.
Hvis nogen på det tidspunkt havde spurgt mig, om jeg kunne tænke mig at blive præst, ville jeg have sagt aldrig i livet, fortæller han.
– Men så oplevede jeg at blive fyldt af Helligånden og blev derefter involveret i kirkeligt ungdomsarbejde, hvor en masse mennesker mødte Gud. Og langsomt fadede drømmen om at blive betjent væk. I stedet tog jeg i 1989 på Victory Bible Institute i Tulsa, Oklahoma.
Den form for kristentro og kirkeliv, som Per Hyldgaard mødte i USA, betog ham. Han følte, at han kom over i en helt anden og overnaturlig dimension i kristenlivet.
– Jeg havde aldrig troet, at Guds rige kunne være så fantastisk. Jeg var ikke vant til karismatiske miljøer i Danmark.
– En nat klokken 02.00 oplevede jeg, at Gud gav mig et syn. Det var lige så tydeligt for mig, som hvis det havde været virkeligt, og jeg kunne mærke, at Gud var der. Han viste mig, at jeg stod på en stor, solid klippe og kiggede ud over et menneskehav. Så langt øjet rakte, var der mennesker i alle aldre og med alle slags hudfarver.
– De stod i kviksand, som de sank længere og længere ned i. Deres frustration, desperation og frygt blev tydeligere, mens jeg stod på klippen og havde mit på det tørre. De rakte hænderne op imod mig og råbte: Red mig! Jeg var rystet. Jeg så ikke Gud, men jeg kunne mærke, at han stod bag mig. Gør noget, du må gøre noget, sagde jeg til ham. Og så kom der er svar: Det er dig, de kalder på, for Kristus har gjort sin del.
Gennem sit virke som præst har Per Hyldgaard oplevet, at mennesker er kommet til tro på Gud. Vesterkirken i Stenum, hvor han senest har været præst, voksede fra 30 til 140 medlemmer i de ni et halvt år, han var der. Samtidig med sit præstevirke i det nordjyske rejste Hyldgaard ud på missionsrejser flere gange om året, for det var det, han brændte for.
Og i 2004 tog han så springet og droppede sit gode og sikre job som præst for at blive evangelist på fuld tid. Han stiftede organisationen Gospel Outreach, som finansieres via partnerbidrag fra enkeltpersoner og kirker. Hyldgaard er fortsat med i Vesterkirken, som også støtter Gospel Outreach.
Når Hyldgaard prædiker på kampagner, er hans prædikener altid enkle og skåret efter samme skabelon: et kors.
– Da jeg var præst, skiftede jeg prædikenen ud hver søndag, men som evangelist skifter jeg tilhørerskaren ud hver gang, smiler han.
Prædikerne handler om, at mennesker er fortabte uden Gud, men at Gud sendte Jesus som en livline; en redningsmand, der på et kors døde for alle menneskers synd og skyld, og at man gennem troen på Jesus kan få det evige liv som en gave fra Gud.
– Jeg har for eksempel en prædiken om korset, hvor folk efter en halv times tid begynder at flokkes ved platformen for at fortælle om, at de er blevet helbredt. Selv om jeg slet ikke nævner helbredelse i prædikenen den fokuserer kun på Jesu kors, forklarer Per Hyldgaard.
De helbredelser, som finder sted under Hyldgaards kampagner, er i nogle tilfælde meget markante. Der er eksempler på, at døvfødte får en normal hørelse. Lamme går, blinde ser, og knuder samt svulster falder ud af menneskers kroppe, så de rent bogstaveligt står med knuderne i hånden.
– Jeg har ikke en speciel gave til at bede for syge. Til at begynde med var helbredelserne noget, der skete som små dryp indimellem. Jeg har aldrig prædiket om helbredelse, men kun om at give sit liv til Jesus og blive frelst. Men vi beder en enkel bøn om helbredelse, hvor vi beder folk lægge hånden på deres syge sted. Hvad der så sker, har jeg ikke noget som helst med at gøre.
– Ved et årsskifte for nogle år siden skete der så et markant skifte det var, som om Gud havde trykket på en knap og forløst et eller andet, for nu sker det hele tiden. Der er meget stærke tegn og undere ved hver eneste kampagne. Og det kan jeg roligt sige, for det har intet med mig at gøre den bøn, jeg beder for de syge, er så simpel, at du tror, det er løgn, smiler han.
– Og når hinduer og muslimer aften efter aften kan se sådanne helbredelser, så ved de, at det, jeg forkynder, er sandt. Nogle kommer frem og siger, at de har bedt til deres guder gennem 30 år for et eller andet problem, og så har Jesus løst det på 30 sekunder.
Gospel Outreach er ikke uvant med at blive udsat for forfølgelser af forskellig slags, da de i høj grad arbejder steder, som er domineret af muslimer eller hinduer. Hyldgaard har flere gange samlet flere end 10.000 personer til sine kampagner i det muslimsk dominerede Pakistan, og på et tidspunkt dukkede syv-otte ekstremistiske muslimer op for at forstyrre kampagnen. De havde taget stokke med, som de ville bruge til at slå løs på dem, som gik frem foran for at blive bedt for. Det ville de så tage billeder af og sætte i avisen med teksten: Se, hvad de kristne gør ved muslimerne.
– Men da jeg inviterede folk til at komme op foran platformen for at blive bedt for, så blev to-tre af dem slynget i jorden på stedet, og to andre kom frem for at blive bedt for, mens de sidste løb væk så hurtigt, som de kunne. Bagefter fortalte de to, der var blevet bedt for, at de havde set en kæmpehånd komme frem fra platformen, og en kæmperøst havde sag: Kom til mig, fortæller Hyldgaard.
– Vi føler os hensat til Apostlenes Gerninger på godt og ondt. Vi forfølges, men oplever samtidig, at Guds Ord er kraftfuldt og stærkt. Langt hovedparten af deltagerne i vores kampagner beslutter at give deres liv til Jesus det er 135.000 personer indtil nu.
Den største kampagne samlede 30.000 deltagere; det var i Haiti. Men vi har også kampagner, som samler 2-3.000 personer, oplyser Hyldgaard.
Gospel Outreach samarbejder med alle kirker, som vil være med i en kampagne både katolikker, anglikanere, pinsefolk og lutheranere. Om formiddagen under kampagnerne underviser Per Hyldgaard lokale kirkeledere og opmuntrer dem til at fortsætte arbejdet.
– Mange af de steder, hvor vi kommer, er kirkerne små og bliver set ned på, og når det så pludselig viser sig, at det største arrangement nogensinde i distriktet – hvor titusinder stimler sammen, og hvor politikere og politimestre deltager – er kirkeligt, så oplever de kristne et løft og en ny respekt fra lokalsamfundet. Det sætter en hel bølge i gang, hvor der sker en masse i kirkerne efterfølgende, forklarer Hyldgaard.
Den eneste lønnede i Gospel Outreach er Per Hyldgaard, og man kan hurtigt regne ud, at hans løn langtfra er i direktørklassen, når man får at vide, at organisationens omsætning i sine første seks leveår har ligget i intervallet 600.000-1.000.000 kroner. For ud af det beløb har Gospel Outreach betalt for 10-12 kampagner hvert år de lokale kirker, som kampagnerne arrangeres i samarbejde med, har højst betalt en halv procent af udgifterne.
Per Hyldgaard har prædiket i så forskellige lande som Haiti, Bangladesh, Pakistan, USA og Burkina Faso. Og i øjeblikket har Gospel Outreach kontaktpersoner i 20-25 lande.
– Kontaktpersonerne er nøglen i vores arbejde. De arrangerer alt det praktiske fra at samle kirkerne til bøn og faste over leje af sceneudstyr til den efterfølgende opfølgning af de personer, som har valgt at give deres liv til Jesus, forklarer Per Hyldgaard.
– For det første er det visionen fra himmelen, som vi følger. Dernæst er det bøn, bøn, bøn og bøn.
Gud gør intet uden bøn.
Jeg kommer til lande, hvor folk har fastet og bedt 40 dage inden en kampagne. De steder har man ikke 35 tv-kanaler at vælge imellem; kirken er hele deres liv, så jeg kommer i virkeligheden blot og stryger en tændstik, hvorefter det eksploderer. Herhjemme ville jeg først skulle ud og fælde et træ i skoven, save det i mindre stykker og hugge det til brænde og tørre det, inden jeg overhovedet havde noget at sætte ild til.
Så Per Hyldgaard samler på bønnepartnere. Hjemme hos ham selv og Lisbeth samles der hver uge en 10-12 stykker til en times bedemøde.
– Vi har også flere gange begyndt et nyt år med 40 dages faste. Bøn er nøglen til vækkelse. Derfor glæder jeg mig over de mange internationale kirker, som bliver etableret i Danmark, for mange af dem kommer fra en baggrund, hvor bøn har en central plads.