Skriv til Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen
Nordgårdsvej 109
4030 Tune
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym, hvis du ønsker det. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Når jeg drikker, forsvinder min usikkerhed

Kære Suh
Jeg er en gymnasieelev på 18 år, og jeg har en kæreste på 19. Vi har været sammen i over halvandet år, og jeg elsker ham virkelig meget. Men jeg har et problem, når jeg bliver rigtig fuld, jeg kan simpelthen ikke holde mig inden for den grænse, man burde holde sig inden for, når man har en kæreste. Jeg forstår ikke, hvorfor jeg ikke bare kan lade være med at dumme mig. Jeg overvejer nu at stoppe med at drikke mig fuld, jeg ved bare ikke, hvad jeg skal gøre ved mig selv. Måske handler det om, at jeg er en ekstremt usikker og genert pige, og at jeg så drikker lidt for meget, fordi min usikkerhed på den måde forsvinder. Eller at jeg føler mig alene, og jeg har været deprimeret den sidste tid, men ønsker at have et fungerende liv med mange venner, hvilket jeg ikke har. Måske jeg mangler nærvær, også selvom jeg har en kæreste, og at jeg søger efter noget nærvær, når jeg er fuld.
Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre ved dette problem, jeg håber, du kan hjælpe mig lidt på vej.
Mvh. den forvirrede pige, der ønsker at forandre sig.

Kære forvirrede pige
Rigtig mange kæmper med usikkerhed, som du beskriver, fordi man frygter andres reaktion, hvis man bare er ”sig selv”. Man er bange for at blive til grin, eller at andre ikke kan lide én, som man er. Når man indtager alkohol, bliver fuld, sker der det, at den kontrol, man normalt har over sig selv, svækkes, frygten for andres reaktion minimeres, og de behov eller reaktioner, som man egentlig har brug for at komme ud med, kommer frit til udtryk – og nogle gange på en uheldig måde.
Da du er rigtig glad for din kæreste og gerne vil bevare jeres forhold, synes jeg derfor, det er en rigtig god idé, som du selv også har tænkt, at du tager dine erfaringer til efterretning og stopper med at drikke dig fuld. Selvom du måske også godt ved det på forhånd, vil jeg også minde dig om, at det generelt ikke er en særlig god idé at drikke sig fuld, både fordi det kan være skadeligt for kroppen, men også fordi der kan ske mange andre meget uheldige ting, når man ikke er i stand til at tænke helt fornuftigt og klart. Prøv at sætte en fornuftig/realistisk grænse for dig selv for, hvor meget det er forsvarligt at drikke, så du ikke igen kommer til at gøre ting, du bagefter fortryder. Måske du er nødt til, i hvert fald i en periode, helt at stoppe med at drikke noget overhovedet for at blive mere klar over, hvad det er, du har brug for at arbejde med.
Mht. hvorfor du har brug for at drikke, så tror jeg du har fat i noget af det rigtige. Vi har alle behov for at kunne ”være os selv” og for at blive bekræftet både som menneske og som pige/dreng. Jo mere du derfor kan opsøge den bekræftelse og anerkendelse i ædru tilstand – på en god og velovervejet måde, hos venner og fra din kæreste – jo mindre vil behovet være, når du går til fester. Prøv fx at snakke med din kæreste om, hvordan han kan hjælpe dig med at føle dig mere bekræftet. Det vil også være rigtig godt for dig at få arbejdet med din usikkerhed/generthed – finde ud af, hvad der afholder dig fra at turde være den, du er? Jo mere du får bearbejdet din usikkerhed, jo mindre bliver behovet for at drikke. Så snak med nogen om det, evt. en professionel!
Hilsen Suh

Jeg bliver bange ved tanken om
aldrig at blive gift og få børn…

Hej Suh
Jeg er en pige i 20´erne. Som sådan fungerer mit liv fint, med uddannelse, venner og familie. Men min relation til fyre fungerer ikke ret godt. Jeg har tidligere haft et par kærester, men det er slut nu. Jeg har inden for de sidste fem år ca. mødt specielt tre drenge, som jeg blev meget glad for, og det var gensidigt. Jeg har ikke bevidst arbejdet hen imod et kæresteforhold, men jeg har da set kæreste-potentiale i dem. To af dem har haft det på samme måde med mig. Men det er blevet et mønster, at de efter noget tid bliver ”trætte af mig” og tilsidesætter mig. Det sårer mig, at de ikke har et behov for mig som person – for hvis de havde det, ville de vel også prioritere mig. Min veninde siger, at jeg ikke er desperat, for omklamrende eller lignende. Jeg begynder at tænke på, om det er mig, der er noget i vejen med, og selvom jeg bevidst opsøger nogle andre ting og personer, som også gør mig glad, tænker jeg på dem. Jeg kan godt leve med, jeg ikke har nogen kæreste nu – men indimellem bliver jeg bange ved tanken om, hvis jeg aldrig bliver gift og får børn. Det ville være alt for trist at skulle leve alene resten af livet.
Tak for en god brevkasse
C.

Kære C.
Der er helt sikkert ikke noget galt med dig! Rigtig mange oplever præcis det samme – at man leder efter den eneste ene, indleder en relation, måske endda et forhold, men opdager med tiden, at det alligevel ikke skal være. At man ikke ”passer sammen”. Du har været uheldig, at det er sket tre gange inden for de sidste 5 år, men prøv at tænke på det mere som uheld eller tilfældigheder, end som at der er noget galt med dig! Du fortæller samtidig, at du har et ellers velfungerende liv med både venner og også tidligere kærester. Det udelukker altså sandsynligheden for, at det skyldes en særlig defekt ved dig, fx dårlig hygiejne, manglende situationsfornemmelse eller social dysfunktionalitet i al almindelighed. I stedet har det sikkert handlet om, at kemien bare ikke var der, og derfor har de pågældende fyre åbenbart ikke ønsket at fortsætte jeres relation, men har sikkert prioriteret tiden til at finde andet kæreste-potentiale. Sådan er de lidt barske spilleregler, når man er single og gerne vil finde en kæreste, og jeg kan sagtens forstå, at du står skuffet og ked af det tilbage – for at ønske fællesskab og nærhed med et andet menneske, der ikke gengælder det ønske i samme grad er skuffende og smertefuldt. Man bliver jo afvist i en eller anden udstrækning, og det er aldrig rart. Her er der ikke andet at gøre end at – som du netop gør – bevidst opsøge andre gode venner og gode oplevelser, så man kan få lidt opmuntring og adspredelse.
Du er i tyverne, og der er sikkert flere i din omgangskreds, der allerede har fået fast kæreste, måske er blevet gift og har fået børn. Men selvom det kan synes uden for rækkevidde lige nu, bliver du nødt til at alliere dig med din HJERNE, når mismodet sætter ind. Der er SÅ mange mennesker, der først har fundet deres livsledsager i ældre alder end du – det gør det selvfølgelig ikke nemmere for dig at være single lige nu – men det kan minde dig om, at der er masser af håb og muligheder forude. Prøv at lade være med at dvæle mere ved de tre drenge og det, der ikke bliver til noget dér, men fokuser i stedet din energi fremadrettet. Hent opmuntring hos dine veninder, og tænk kreativt omkring, hvordan du ellers kan finde nyt kæreste-potentiale, prøv evt. net-dating, der findes bl.a. ”solidlove.com”, ”parship” ”7ehimlen”, ”for frie fugle”, ”hjertedating” og ”kristenevents”.
Væbn dig med tålmodighed og glæd dig til den dag, hvor du møder én, der har lige så meget behov for dig som du har for ham!
Hilsen Suh

Hotline til Suh
På alle onsdage fra kl. 10-11 kan du ringe til
Udfordringens psykolog Suh Jacobsen på 46 96 89 69.
Nogle af spørgsmålene bringes senere i brevkassen.
Du kan fortsat skrive pr. brev eller mail til:
Suh Jacobsen, Nordgårdsvej 109, 4030 Tune, eller mail til: Suh@Udfordringen.dk