Støtter Pakistansk Kirke med 250.000 kr.

Danmission og Støtteselskabet for Pakistans Kirke sender 250.000 kroner til nødhjælp i det nordvestlige Pakistan.Danmission og Støtteselskabet for Pakistans Kirke sender kirken 250.000 kroner som hjælp til ofrene for de store oversvømmelser i det nordvestlige Pakistan.

– Hjælpen går til de fattigste og i forvejen mest udsatte – uanset tro, siger Lorens Hedelund, leder af Danmissions Pakistan-kreds. Han har selv i en årrække været udsendt i Pakistan.

Pengene skal bruges til at skaffe mad, rent drikkevand og medicin og er bevilget af DMR-Us nødhjælpspulje under Dansk Missionsråd.
Det er Danmissions lokale samarbejdspartner, Pakistans Kirke i Peshawar Stift, som formidler hjælpen. Stiftet dækker grænseprovinsen til Afghanistan – det område USA’s præsident kalder verdens farligste.

Hjælp uanset tro

– Hjælpen går til de fattigste og i forvejen mest udsatte – uanset tro. I mange landsbyer drejer det sig om minoriteter, som bor i ghettoer. De fattigste lever af usle job – for den kristne minoritet ofte som ”lokumstømmere”.
Alle sociale, etniske og religiøse grupper er ramt af katastrofen, men de fattigste lider som altid mest – de bor i skure af strå og mudder og har ingen reserver at tære på,” siger Lorens Hedelund.
Han er leder af Danmissions Pakistan-kreds og har selv i en årrække været udsendt til Pakistan.

Ramt provins har dansk missionshistorie

Danmission har en forbindelse til det stift, som ligger i Peshawar provinsen, der er et af de områder, der er hårdest ramt af katastrofen.
Der findes kun 100.000 kristne blandt provinsens 17 mio. indbyggere. De kristne er derfor i høj grad en minoritet.
De holder til i Pakistans Kirke, som er en sammenslutning tilbage fra år 1970 af den anglikanske, lutherske, metodistiske og presbyterianske kirke i landet.
De første danske missionærer, der blev sendt herud, opstartede et arbejde langs grænsen til Afghanistan med det håb og ønske, at de kunne bringe evangeliet til Afghanistan, som dengang var et lukket land. Heriblandt Marie Holst fra Seest ved Kolding.
Selvom Danmission i dag ikke har missionærer udsendt i området, støtter og hjælper de stadig kirken i Peshawar provinsen.

1500 druknet og 2-3 mio. hjemløse

– Lige nu er ca. 1500 mennesker i provinsen simpelthen døde, druknet, og omkring 2-3 mio. i provinsen har mere eller mindre mistet deres hjem, som er skyllet bort.
For mange af disse landsbyer, som ligger nede ved floderne, er jo primitive huse, som ofte er lerklinede og har et skelet af træ, så det går jo fuldstændig i opløsning, når det står under vand – og så forsvinder både hus og ejendele. Omkring 2 mio. er derfor hjemløse, og mange flere er berørte, forklarer Lorens Hedelund til Udfordringen.

Kirke driver nødhjælp

Pakistans Kirke har selv et permanent udviklings- og nødhjælpsarbejde. Derfor er de 250.000 kroner også hurtigt videregivet til kirken, som har god erfaring i at yde nødhjælp. Under et stort jordskælv i 2005 fik kirken således ansvaret for at give mad og husly til 10.000 mennesker.
I øjeblikket transporterer kirken nødstedte til hospitaler, skoler og andre institutioner, som kirken ejer. Det er som regel stenhuse, der oftest ligger på steder, der ikke er ramt i lige så høj grad af oversvømmelsen.