Efter Washington-mødet – eksperter uenige om optimisme eller pessimisme

Efter den første runde af direkte samtaler mellem israelere og palæstinensere i Washington, er israelske, palæstinensiske og amerikanske Mellemøst-eksperter uenige om, hvorvidt der er grund til optimisme eller pessimisme for fredsprocessen.Pessimisterne siger, at der blot var tale om “et politisk teater”, hvor aktørerne i mørke habitter udvekslede høflige håndtryk og ophøjede taler – uden at fremsætte nogle konkrets ideer.

Mens nogle israelere fokuserede på de øgede angreb mod jødiske bosættere på Vestbred-området og den palæstinensiske leder, Mahmoud Abbas’ politiske svaghed, er palæstinenserne bekymret med hensyn til, om statsminister Binyamin Netanyahu virkelig agter at yde dem, hvad de mener tilkommer dem: alt besat land i en virkelig suveræn palæstinensisk stat.

En af optimisterne er imidlertid USA’s præsident, Barack Obama, der siges at være meget fornøjet med det foreløbige resultat af topmødet – og som agter at spille en personlig rolle i fredsprocessen.

En fremtrædende amerikansk kilde siger, at Obama havde ryddet hele sit øvrige program af vejen for at koncentrere sig om topmødet, og at “han aldrig havde gjort noget sådant tidligere”.

En af de palæstinensiske forhandlingsdeltagere, Nabil Sha’ath, har til den palæstinensiske avis Al-Ayam sagt, at Obama har meddelt, at han vil besøge Melllemøst-området for “at bevæge fredsdrøftelserne fremad”, men endnu ikke har fastsat datoen for et sådant besøg – og at hans løfte om prøve at standse bosættelsesbyggeriet stadig står ved magt.

Mange politiske iagttagere fokuserer på datoen den 26. september, når det israelske byggestop i bosættelserne udløber. Dette, mener de, er en kritisk dato, idet Netanyahu har sagt fra, at han ikke vil forlænge byggestoppet – og Abbas har udtalt, at dette vil være en grund til at afslutte fredsforhandlingerne.

Andre mener imidlertid, at de to parter sikkert på forhånd har fundet frem til en formular til løsning af dette problem, idet de ikke kan tillade sig, at forhandlingerne afbrydes og konflikten mellem dem så blot forværres – og at de vil prøve at finde en vej til at omgå problemet.

Nogle amerikanske politiske sagkyndige siger, at det er deres indtryk, at palæstinenserne er relativt fornøjede med den første forhandlingsrunde


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Araberne modne for fred”

På et regeringsmøde idag sagde Netanyahu til sine ministre, at han er “parat til et historisk kompromis med Israels naboer”, og at “der er en følelse af modenhed i den arabiske verden til at opnå fred med Israel”.

– Med henblik på at opnå en fredsløsning denne gang, må vi trække på erfaringerne fra forhandlinger igennem 17 år, og det må ske på en kreativ måde for at opnå praktiske løsninger, sagde Netanyahu.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Uanset om man er optimist eller pessimist om fredsprocessen, gør alle involverede imidlertid nu klar til den næste forhandlingsrunde, der skal indledes den 14. september i den egyptiske by, Sharm e-Sheik.