Kirker er bedst til at kanalisere hjælp i Afrika

Må man blande religion og udviklingsarbejde? Ja, for kirken har det bedste netværk, og det virker, sagde tidligere UNICEF-chef på Mission Afrikas årsmøde i Middelfart.I Danmark ser man helst ikke, at man blander religion og udviklingsarbejde. Men i udviklingslandene spiller religiøse institutioner en nøglerolle i fordeling af nødhjælp og udviklingsbistand.

Tidligere chef i UNICEF Christian Balslev-Olesen og biskop Emmanuel Tucker fra Sierra Leone var enige: Kirker er et godt netværk til formidling af udviklingsbistand.

Det sagde tidligere chef i UNICEF Christian Balslev-Olesen, der var hovedtaler på Mission Afrikas årsmøde i Middelfart den 27.-29. august.

Kirker skaber forandring

– Det er os i Vesten, der skaber et problem, som i virkeligheden ikke er et problem, sagde han. – Hvis kristne eller muslimer kan skabe de bedste resultater og kan samarbejde, som det er tilfældet mange steder, hvor er så problemet?
– Stærke lokale partnere er derimod nøglen til succes i udviklingsarbejdet, og kirkelige organisationer har gennem deres netværk en unik mulighed for at skabe forandring i den tredje verden, sagde Christian Balslev-Olesen.
Han fik opbakning fra biskop Tucker fra Sierra Leone, der ser bistand kanaliseret gennem kirkerne i Afrika som helt nødvendig. For kirkerne har de mest velfungerende netværk og løfter i forvejen et stort socialt ansvar.

Bibel og lægetaske hører sammen

På årsmødet var deltagerne enige om, at Mission Afrika skal være engageret i både udviklingsarbejde og direkte forkyndelse.
– Når Mission Afrika ønsker mere udviklingsarbejde er det ikke blot for at få del i flere penge fra fx Danida. Bibelen og lægetasken hører sammen og har altid været Mission Afrikas identitet, lød det fra flere deltagere.
Og selv om Mission Afrika skal spænde livremmen ind økonomisk og spare en hel million kr. resten af året, ser generalsekretær Kristian R. Skovmose masser af muligheder for vækst i arbejdet.
Men er det dyrere at have hovedkontor i Århus fra 1. januar?
– Det bliver ikke dyrere at have udgangspunkt i Århus, tværtimod. En ny struktur vil desuden give effektivisering, siger Skovmose.
– Og placeringen på Diakonhøjskolen åbner for et spændende samarbejde, tilføjer han.
/sl