Morgenandagt og etik i medierne på landsmøde
– DR har brug for jer, sagde modtager af KLF, Kirke & Mediers hædersgave, journalist Anders Agger på KLFs Landsmøde, der også havde besøg af DR-general Kenneth Plummer.- Morgenandagten kommer til at fortsætte på god vis, så hele nationen kan høre deres morgenandagt.
Det sagde DRs generaldirektør Kenneth Plummer på KLF, Kirke & Mediers landsmøde i Strib lørdag. Her fik han overrakt 14.500 underskrifter fra mediebrugerorganisationens kampagne Bevar Morgenandagten på FM.
– Hvad vil I sige til hvis morgenandagten kom på tv? spurgte Kenneth Plummer de knap 200 delegerede og gæster.
De spredte klapsalver viste forsamlingens delte meninger.
– Vi arbejder på at Morgenandagten skal fortsætte, og vi skal udvikle den på en god måde, lovede Plummer.
Han skitserede seks pejlemærker for DRs udvikling: det danske, det seriøse, det brede, det smalle, det underholdende, og det åbne.
– DR skal være det danske alternativ i en verden der bliver stadig mere fragmenteret. Vi vil styrke sammenhængskraften, den fælles kultur, og skabe en fælles oplevelse for danskerne på tværs.
En mangfoldig mosaik, bl.a. DR kirken og Morgenandagten. Og ja, Morgenandagten kommer til at fortsætte på god vis, så hele nationen kan høre deres morgenandagt!
På landsmødet blev der uddelt en hædersgave på 10.000 kr. til DR-journalist Anders Agger.
– Du er en mester i at lave dokumentarprogrammer om mennesker. Du får personer til at åbne sig, så de bliver nærværende uden at være udleverende, begrundede KLF-formand Lars-Peter Melchiorsen.
Anders Agger kvitterede med at rose KLF:
– Jeg har altid betragtet KLF som et holdningsministerium, der holder DR lidt i skak. Det er vigtigt for os, at vi har jer. Ellers står vi i fare for at lave forfladiget tv.
De næste to år har KLF, Kirke & Medier valgt at fokusere på seniorer og medier og medieetik. Medie-etik var emnet for dagens paneldebat med en palet af meget forskellige mediefolk:
– Dårlig journalistik gør at vi fejler på etikken. Den største udfordring er at sortere i nyhedsstrømmen. Hvad er op og ned?, sagde ledende redaktionschef ved DR Nyheder Betina Bendix.
Hun fortalte, at man på DR Nyheder har en etiske bagvagt, bestående af chefer som har ansvar for udsendelserne en uge ad gangen.
– Der er sket en bevægelse indenfor, hvad man kan skrive. Forargelsen er ikke stor længere, sagde, Se og Hørs chefredaktør Kim Henningsen.
– Se & Hør har fået konkurrence fra Facebook, hvor mange danskere udleverer sig selv.
– Det er en ændret adfærd. Mange mennesker inviterer andre ind i deres privatsfære. Medieetik handler ikke om hvor meget et emne fylder, men om formen, hvordan historien bliver fortalt. Mange journalister er for politisk korrekte.
TV2s mediejurist Pernille Stærke var enig:
– Man kan dække hvad som helst bare journalistikken er i orden. Journalister kan føle sig hævet over loven. Men de skal opføre sig ordentligt ligesom alle andre, sagde hun.
– Medieetik er at opføre sig ordentligt men det er også bredere: det handler om troværdighed, uafhængighed. Gør vagthunden, når der er brug for det? spurgte DRs lytter- og seerredaktør Jacob Mollerup. – De etiske fejl skal ikke tage det hele, men jeg synes nogle gange krimikendisser får løberen rullet ud. Det værste var, da man inviterede Jønke i aftenshowet. Det blev jo en hel medlemskampagne på public service fra en af de mest kriminelle bander i Danmark!
Paneldebattens konklusion blev, at medieetik kun kan sikres med kvalitetsjournalistik. Og det var hovedpointe i KLF, Kirke & Mediers landsformand Lars-Peter Melchiorsens beretning på dagens generalforsamling:
– I de nugældende public service-aftaler står, at medieudbyderen er forpligtet på dialog med brugerne, herunder især lytter- og seerorganisationerne. Det fænomen gør lytter- og seerforeninger til noget særligt. Ingen andre har de rettigheder. Det forpligter naturligvis.
– For det første forpligter det til kvalitet. At få stillet sådan en talerstol til rådighed, som den formelle dialog jo er, forpligter til seriøsitet og dygtighed. Denne kvalitet sikres først og fremmest gennem dokumentation og argumentation.