Ny era begyndt i forholdet mellem Grækenland og Israel

Grækenlands udenrigsminister, Dimitris Droutsas, har været på et en-dags besøg i Israel som et yderligere bevis på, at den voksende tilnærmelse mellem de to lande er ved at give sig praktiske udtryk.Under Droutsas besøg underskrev han med sin israelske kollega, Avigdor Lieberman, en luftfartsaftale, der bl.a. vil medføre en fordobling af flyvningerne mellem de to lande.

Opvarmningen af det græsk-israelske forhold efter en lang periode med en kritisk græsk holdning over for Israel er en udløber af det nedkølede israelsk-tyrkiske forhold – selvom Droutsas ikke vil siger dette med sådanne ord.

Hans kommentar til et spørgsmål, om Tyrkiet skulle være bekymret over det forbedrede græsk-israelske forhold var således: – Vort samarbejde er ikke rettet mod noget land Tværtimod. En af de vigtigste faktorer i vort samarbejde er at styrke sikkerheden og stabliteten i hele området. For Grækenland er Mellemøsten af livsvigtig interesse. Athen ønsker at dyrke fredelige og nabovenlige forhold i regionen, hvilket kun kan være til gode for områdets velstand

Det græsk-israelske samarbejde er bl.a. på det militære område, hvor der netop har været afholdt en fælles fly-manøvre med deltagelse af helikoptere fra begge lande, og på turist-området.

Mange af de israelske turister, som tidligere besøgte populære tyrkiske destinationer som Antalya, tager nu til Grækenland. Hidtil i 2010 har 250.000 israelske turister besøgt Grækenland sammenlignet med 155.000 i hele 2009.

– Vi er glade og smigrede over, at israelere nu foretrækker Grækenland, og vi håber, det ikke er et flygtigt fænomen, men et som stadig vokser, sagde den græske udenrigsminister.Vi byder israelerne velkommen og ønsker at dyrke disse bånd, for turistforbindelsen er også en kulturel tilknytning mellem vore to lande.

Om forlydenderne om anlægggelsen af en undersøisk rørledning fra Israel til Grækenland til transport af naturgas, sagde Droutsas, at energi – uanset i hvilken form – er af stor betydning for Grækenland og Europa.

Grækenlands økonomi, som nu langsomt er ved at komme sig efter en af de værste tilbagegange, er et mål for flere israelske investorer. Ifølge Droustats er de bedste potentialer turisme og energindustrier – og den græske regering gør sit bedste for at tiltrække udenlandske investorer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Vi forstår Israels bekymring”

I forbindelse med flotiller på vej mod Gazastriben for at prøve at bryde den israelske blokade sagde Droustats: – Grækenland forstår udmærket godt Israels legitime sikkerheds-bekymringer. Israels beslutning om mildning (af blokaden. red.) var et skridt i den rigtige retning, men den vanskelige situation i Gaza bidrager ikke til fredsprocessen. Gazas frustration har skubbet dele af det palæstinensiske folk til det ekstreme og giver næring til radikale gruppers bål. Den barske humanitære situation og uendeligheden i det palæstinensiske problem skader Israels internationale image, ikke blot dets image i Grækenland.

Han sagde videre: – Israel og Grækenland har så meget tilfælles, i alle livets aspekter. Vi skriver nu nye sider af det græsk-israelske forholds historie. Mit besøg her er en klar manifestation af vor beredvillighed til til fortsat at fremme fredsprocssen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Isolation

På et spørgsmål om hans syn på Israels tilsynelandede voksende isolrede stilling i verden, sagde den græske udenrigsminister: – Israel har altid haft stærke historiske og kulturelle bånd med Europa. Der er op- og nedgange, men den overvejende tendens i forholdet mellem Israel og Europa er, at den er i opgang. Der kan gøres meget mere, selvfølgelig – og vi arbejder alle i den reting.

Under sin lynrejse gennem Mellemøsten skal Troustats efter sit ophold i Israel besøge Den palæstinensiske Myndighed (PA), Egypten og Libanon.