Psykiater giver ægtepar hjælp i kirken

Overlæge Laurits Bjerre, Haderslev, tilbyder kurser for par, som skal styrke kommunikationen – og dermed parforholdet.FOR PAR: I løbet af oktober og november vil det være muligt at deltage i et kommunikationskursus i Hertug Hans kirken i Haderslev over fire aftener.

Psykiatrisk overlæge Laurids Bjerre er også aktiv i kirken.

Kurset henvender sig til ægtepar og kærestepar og bygger på at styrke et forhold. HADERSLEV: Når vi bliver forelskede, bliver vi fortryllede, og vi kan det hele. Vi føler os hele sammen med den elskede, men lige pludselig forsvinder magien med tiden, og forskellighederne kommer frem i lyset. Her opstår der magtkampe, der medfører gensidig kritik, og det kan være begyndelsen til, at man lever mere og mere parallelt. Derved kommer parret længere væk fra at føle sig hele i samværet med hinanden.
På dette kursus vil der blive benyttet øvelser og viden fra det, der kaldes Den anerkendende Dialog, og grundtanken er at udvikle et parforhold gennem dialog med partneren.
– Kurset er ikke terapi, men skal opfattes som inspiration til at blive bedre til at tale med hinanden, idet det er en erfaring, at kontakt giver grobund for kærlighed og nærhed mellem partnerne, fortæller overlægen Laurits Bjerre, der er tovholder for kurset.
Kurset vil ikke kun være ledet af Laurits Bjerre, men også af Inger Margrethe Jørgensen, der er uddannet lærer, parterapeut og psykoterapeut.

Savn af kærlighed

Under devisen ”at gøre et parforhold bedre” vil kurset som sagt tage udgangspunkt i Den anerkendende Dialog.
Den forholder sig til erindringer af kærlighed fra barndommen og indeholder overlevelsesstrategier mod at mærke smerten, når vi savner kærlighed.
Konflikter er tegn på, at udvikling trænger sig på. Når vi kritiserer vores partner, er det et nødråb om at få den kærlighed, vi savner.
– Ved at gå på opdagelse i din partners historie, oplevelser lige nu, og ved at du levende sætter dig ind i din partners længsel efter kærlighed, vil du opleve, at det medfører velvære hos din partner, og at du samtidig kommer til at føle dig hel i kontakten. Det er de øjeblikke, vi længes efter, fortæller Inger Margrethe Jørgensen.

Den anerkendende Dialog bygger ikke kun på, at vi kan udvikle os gennem dialog, men også at vi kan udvikle os med vore medmennesker – og derved blive modne og nærværende i relationen.

Praktiske oplysninger

Der vil hver gang blive holdt oplæg af kursuslederne efterfulgt af samtaleøvelser, hvor man vil komme til at tale sammen med sin egen partner i eget rum. Deltagerne skal ikke fortælle noget, de ikke har lyst til og skal i det hele taget ikke føle sig presset til noget.
De fire kursusaftener vil blive afholdt i lokalerne ved Hertug Hans kirken på tirsdage fra 12. oktober til 23. november.
Aftenerne begynder klokken 19.30 og slutter klokken 22.00, og der vil være pause med kaffe/te og frugt hver gang.
Prisen er 500 kr. for alle fire gange, og der er max plads til otte par. Hvis kurset bliver en succes, vil det blive gentaget.
Af Susan Johanne Gram

Bragt i avisen uge 40/2010.