Vil bygge i Israel

Christian Nebel-Hansen fra Lunderskov ved Kolding rejser et halvt år til Israel for at hjælpe kristent center med byggearbejde. Han håber at få kulturen ind under huden.Ligesom mange andre vil 20-årige Christian også ud og opleve verden, men der skal være et større formål med rejsen, mener han.
– Det giver for mig mere mening at tage ud og hjælpe mennesker, mens man rejser, end en backpack-rejse. Jeg vil gerne bag kulturen, snakke med folk og se, hvordan de har det, siger han.

Håndværker-volontør

Mens mange andre volontører fx arbejder med børn eller passer ældre, kommer Christian til at gøre brug af sin håndværkermæssige baggrund.
Han skal arbejde på Caspari centret, som er et videns- og uddannelsessted for Jesus-troende jøder og palæstinensere. Centret hjælper med at forsone de to folkeslag og vise, at de tilhører samme Gud.
Christian skal bl.a. lave skabe, noget af taget, dele af et loft og et køkken. Og så skal han sætte nogle undervisningslokaler i stand samt være med til at renovere en kirke.
– I stedet for at jeg bruger alle mine penge på en nødhjælpsorganisation, så render jeg selv af sted og gør hvad jeg kan, når jeg er der, forklarer han.

Som nyudlært tømrer må det være fedt at skulle i gang med den helt store renovering?
– Jo, helt vildt, det kan jeg rigtig godt li’. Jeg kommer nok til at arbejde meget alene dernede, og det er også fint nok, så jeg selv kan planlægge og styre mine dage og mit arbejde dernede. Jeg glæder mig rigtig meget. Det med at være tømrer i Danmark er jeg gået lidt død i, siger Christian.

Behøver ikke være ligeglad

– Ser du det som en missionsrejse?
– Ehm… Det er folk i konflikt og mennesker, der er i krig et eller andet sted, som har brug for hjælp til at holde fred, og jeg ser ikke mig selv som en stor diplomat, så jeg tror ikke, jeg kan snakke dem fra det, men jeg kan vise, at jeg ikke er ligeglad, siger Christian.
Han citerer fra en film, ”Bulldog Saints”, som de så på forberedelseskurset. Her bliver en kvinde angrebet åbenlyst på en gade, men ingen gør noget.
– Præsten i filmen siger, at vi er nødt til at gøre noget og gå ud og kæmpe imod ondskaben, og at vi kæmper imod ligegyldigheden i gode mennesker.
Selvom man måske ikke kan kæmpe direkte mod onde mennesker, kan man stadig vise, at man ikke behøver at være ligeglad, forklarer Christian.

Israel er min tros rødder

Han glæder sig også til at opleve den kultur, som kristendommen stammer fra, nemlig jødedommen, og det land, hvor Jesus prædikede og helbredte for 2000 år siden.
– Jeg har en forestilling om, at det bliver som at stikke dybere ned i ens rødder, det er jo grundlaget for ens tro, fx Gamle Testamente. De ting, som jøderne tror på, er faktisk det samme, som vi tror på. De har bare ikke fået halvdelen af svaret med, siger Christian og forklarer, at han kommer til at se mange af de steder, der er nævnt i Bibelen.
Han kunne også godt tænke sig at opleve en gudstjeneste i synagogen samt jødernes fester og kultur. I det hele taget vil han gerne have kulturen under huden, og efterlade sin danskhed lidt herhjemme.
– Jeg tror, jeg vil gå meget op i at leve, som de gør. Jeg tager ned for at opleve deres kultur. Jeg vil gerne have det ind under huden, føle det og mærke det, siger Christian.

Vil fange kulturen med billeder

Han håber, at det vil lykkedes ham at ’fange’ noget af kulturen med sit kamera.
– Jeg elsker at tage rundt og tage billeder, og jeg glæder mig sindsygt meget til at skulle opfange alle de der fede situationer og have noget at sende hjem og fortælle historien gennem billeder.
Er der nogle særlige situationer, du gerne vil ’fange’ med kameraet?
– Ja, markedet inde i den gamle by. Jeg kommer måske til at lære sælgerne at kende derinde. Så kunne jeg tage billeder inde fra butikken og vise menneskene derinde. Og arbejde på fede billeder, og i stedet for bare at tage et ’fedt’ billede, så bruge måneder på at lære dem at kende og tage billeder, som ikke bare er lige til at tage, men kræver noget forarbejde, fortæller den 20-årige tømrer.

Vil være åben og ydmyg

Han har siden sommerferien fundraiset penge til byggematerialer og værktøj til projektet.
På spørgsmålet om, hvad han vil have med sig i kufferten, svarer han, at han vil bestræbe sig på at være ydmyg i starten, og åben over for de mennesker, han møder i Israel.
Det sidste er i øvrigt noget, han har hørt, at israelerne er. De snakker fx gerne med folk, de sidder ved siden af i bussen.
Christian håber, at Gud vil give ham en ro, mens han er i det konfliktfyldte land, og ja, som han selv siger:
– Jeg tager det meget som det kommer og håber, at resten, det har Gud styr på.
Christian kommer fra Lunderskov ved Kolding og er netop blevet udlært som tømrer.
Han udsendes af Israelsmissionens Unge.