46 års tjeneste i Frelsens Hær

Signe Helene og Erling Mæland vender tilbage til deres norske rødder efter tiden som landsledere for Frelsens Hær i Danmark.Signe Helene og Erling Mæland var oberster i Frelsens Hær indtil udgangen af oktober. Dermed sluttede 46 års officerstjeneste i Frelsens Hær, skriver bladet Mennesker og Tro.

Foto: Bent Dahl Jensen

Nu vender de tilbage til den landlige idyl, de kommer fra i Jæren, der ligger ved kysten lidt syd for Stavanger i det sydvestlige Norge.
Signe Helene og Erling Mæland blev officerer i Frelsens Hær i 1964, og de har siden tjent i korps og med sekretæropgaver i Norge og England, på officersskolen, på divisionskontor, på hovedkvarteret i Norge og senest som landsledere i Danmark.

Stadig aktive

– Selv om vi pensioneres fra vores tjeneste, er vi fortsat officerer, og vi regner med at være aktive i Bryne Korps, som er vores hjemkorps. Det var der, vi begyndte, og nu vender vi tilbage, så på den måde sluttes ringen, siger de til bladet.
Men de har været glade for at arbejde i Danmark:
– Det er en forandring at komme til et nyt land og en anden kultur, og det er altid en udfordring og en berigelse. Meget minder om Norge, men der er også forskelle i arbejdet. Det gælder ikke mindst i familiearbejdet og julehjælpen, siger Erling Mæland.
– Jeg har nogle gange været ude i familieværkstedet i Brønshøj, og det har været meget berigende at være med og lære nogle af dem at kende. Det har også været berigende at deltage på mor-barn-lejre, siger Signe Helene Mæland.

Dejligt at være norsk i Danmark

Herudover peger de begge på glæden ved at lære den danske sangskat bedre at kende.
– Vi er taknemmelige for at få den sidste del af vores aktive tjeneste i Danmark, siger Erling Mæland. Signe Helene Mæland tilføjer:
– Der er en talemåde i Norge, som siger, at det er dejligt at være norsk i Danmark. Det kan vi skrive under på.
Parret ser muligheder for Frelsens Hær i Danmark:
– Der er et utroligt potentiale her, for vi har en stor berøringsflade gennem alle de familier, vi har kontakt med gennem julehjælpen, familieværksteder, lejre og udflugter – og det har været en berigelse, at Frelsens Hær har fået familiekonsulenter og familieværksteder flere steder i landet.

Unge er fremtiden

– Det har også været meget opmuntrende at se udviklingen blandt de unge. Vi har en række motiverede unge, så der er muligheder for kommende generationer. Så vi forlader Danmark med en tro på, at Frelsens Hær i Danmark har en fremtid, siger Erling Mæland.
– Frelsens Hær har en fantastisk fortid. Nogle gange er den måske så stor, at den overskygger tingene her og nu. Men jeg har en følelse af, at vi er i færd med at komme ud af denne skygge og er ved at rette blikket fremad og indtage en offensiv holdning. Det siges, at ens indstilling er noget, man kan vælge, og jeg håber, at mange vælger en offensiv, fremadrettet indstilling.

Kristen forankring

– Samtidig skal vi holde fast i, at vi er et kristent fællesskab. Det er her, i troen og i kærligheden, vi finder selve inspirationen til at gå ud. Hvis vore handlinger mister dette udgangspunkt, så slider vi os selv op. Det er vigtigt at holde fast i den base, vi har i det kristne fællesskab, siger Erling Mæland.
For Gud har været trofast i alle 46 år, vurderer parret:
– Herrens trofasthed og troen har været ankeret og holdepunktet hele vejen igennem, siger de til Mennesker og Tro.
/sl