Brug tid på opmuntring – hver dag

Lektion 31Ægtepar kan lære noget af en professor på et mindre college i New England. Tidligt i sin karriere bestemte professoren sig for at give nogle modløse studerende bedre karakterer, end de fortjente.Dette førte til, at disse studerende strammede sig op, så næste gang de fik karakterer, passede niveauet til karakteren, de havde fået tidligere.
Ville det ikke være rart, hvis vores ægtefælle kunne give os nogle bedre karakter, end vi fortjener, når vi føler os nedtrykte over livet og os selv? Hvis din ægtefælle siger; ”Jeg er så glad for, at det er dig jeg er gift med. Jeg ville ikke have haft nogen anden”, så bliver vi opmuntret til at leve op til de venlige ord.
Jeg har mere end noget andet brug for opmuntrende ord. Og jeg ved, at jeg er gift med en, som er virkelig god til at opmuntre. Dagligt glæder min mand mig med varme, opmuntrende ord: ”Jeg elsker dig”, ”Jeg sætter pris på dig”, ”Ingen laver mad som dig”, ”Du arbejder så hårdt for os”.
Det er bedste er, hvis vi opmuntrer vores ægtefælle ofte. Guds ord befaler os at opmuntre hinanden dagligt (Hebr 3,13).
Hvorfor?
Forfatteren Gayle Roper besvarer dette spørgsmål ved at forklare forskellen mellem lovprisning og opmuntring: Lovprisning skal altid gå op til Gud. Vi kommer ikke med opmuntring til ham. Han er den evige og uendelige, og vi lovpriser ham for, hvem han er, og hvad han har gjort.
Vi derimod er ikke lovprisning værd. Hvad vi har mest brug for, er opmuntring, for de største oplevelser, vi har i livet, er skrabede knæ, ømme tæer og knuste hjerter.
Vi skal være heppekor for vores ægtefælle og råbe: ”Du kan gøre det: Du er bedst. Hold ud!”

Hvad gør en ’opmuntrer’?

1. En som opmuntrer, trøster og sætter sig i den andens sted: ”Du må ha’ været meget ked af det, da det skete. Jeg er virkelig ked af, at de afslog dit tilbud!” (Sig aldrig: ”Hvis du havde taget mere tid til at skrive tilbuddet, ville de have accepteret det.” Vi sparker ikke til vores ægtefælle, når han eller hun ligger ned.)

2. En der opmuntrer, ser efter noget, der kan beundres i den anden: Blåt klæder dig rigtig godt!” ”Jeg elsker dit smil!” (dine vittigheder, den måde du leger med børnene på, din mad – hvad som helst. Sig aldrig: ”Den skjorte fremhæver din fede nakke.”)

3. En der opmuntrer, opløfter vores ånd ved at bære byrden sammen med os; ”Skat, lad mig hjælpe dig med at lægge vasketøjet sammen” eller ”Hvorfor skal du ordne hele plænen alene? Vent lidt, så hjælper jeg med at rive bladene sammen. ” (Sig aldrig: ”Det er utroligt, at du virkelig tilbyder at hjælpe mig.”

4. En der opmuntrer, overrasker os: ”Den som opmuntrer, tager sin ægtefælle med på en overraskelsestur, køber en gave, når det ikke er jul, ringer bare for at sige ”jeg elsker dig”.

5. En der opmuntrer, er interesseret i den andens aktiviteter: En som opmuntrer, husker at bede, ringe og spørge; ”Hvordan gik mødet med Nielsen? Jeg bad for dig”. (Prøv at undgå at sige: ”Du fortalte jo, at du skulle mødes med chefen i dag, men jeg glemte det helt. ”)

6. En der opmuntrer, sender uventede hilsner for at fortælle, at han/hun værdsætter dig, ”Sikke en vidunderlig kvinde, jeg er gift med!” ”Jeg vil bare fortælle dig, at du er den bedste kok, jeg kender!” ”Jeg ønsker verdens bedste mand en dejlig dag!”

7. En der opmuntrer, lægger vægt på den andens følelser: ”Du virker træt, skat. Nu rydder jeg op efter aftensmaden, mens du hviler dig”. ”Er du træt? Tag avisen og hvil dig lidt inden aftensmaden”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:8. En der opmuntrer dig, er der for dig. Hver gang jeg står i rampelyset hos et publikum, er det meget opmuntrende at se ud over hallen og finde min ægtefælle, som ser på mig med et strålende blik! Hvis vores ægtefælle ringer og siger, at det ikke er gået så godt, viser vi støtte ved at forberede noget ekstra lækkert.

Opgaver
1. Hvor mange af de otte nævnte måder at opmuntre på praktiserer du? 6-8 er fremragende, 5-7 er godt, 4 eller mindre er dårligt.

2. Stil hinanden følgende spørgsmål:


Artiklen fortsætter efter annoncen:Blev du opmuntret som barn derhjemme? I skolen? I kirken?
Er det naturligt for dig at opmuntre, eller er det en viljeshandling? Forklar.
Føler du generelt, at jeg opmuntrer dig? Hvis du er ægtefællen, som skal svare, så sørg for at svare med kærlighed i hjertet og venlige, men ærlige ord på læberne.
Kan jeg opmuntre dig mere? Hvilken måde at blive opmuntret på betyder mest for dig?

Ugens udfordring
Sørg for at opmuntre din ægtefælle på den måde, der betyder mest for ham / hende.