Forældre ved ikke hvad børnene laver på nettet

Kun halvdelen ved, når deres børn fx har set seksuelt indhold på internettet, eller har modtaget krænkende beskeder gernnem sociale medier, viser undersøgelse fra EU.
En ny EU-undersøgelse viser, at børn er internetbrugere som 7-årige. Ca. 50 procent har en profil som 12-årige. Det er konklusioner fra undersøgelsen med over 23.000 børn i alderen 9-16 år.

Lisbeth Krabbe

Selv om de fleste børn ikke vil være ved, om de har følt sig generet af noget på internettet, svarer 12 procent af børnene alligevel bekræftende på spørgsmålet. 23 procent af børnene indrømmer også, at de har set seksuelt eller pornografisk indhold på nettet.
Det mest overraskende ved undersøgelsen er, at kun halvdelen af forældrene følger med i deres børns internetbrug. Således siger 41 procent af de forældre, hvis børn har set seksuelt indhold på internettet, at det har deres børn bestemt ikke. 56 pct. af de forældre, hvis børn har modtaget sårende og krænkende meddelelser på nettet, nægter ligeledes, at dette skulle være tilfældet.51 procent af de forældre, hvis børn har modtaget seksuelt betonede beskeder på nettet, siger, at det har deres børn ikke. Og hele 61 procent af forældre til børn, der har haft virkelig kontakt med en person, de har chattet med, nægter, at denne kontakt har fundet sted.

Børn behøver en guide

Tallene kommer fra foreningen kidsandmedia dk, der netop rådgiver forældre om børns mediebrug.
– Forældre kan have en idé om, at de ikke har betydning i børns medieverden, fordi de ikke har samme tekniske kunnen som børnene, forklarer daglig leder Lisbeth Krabbe. – Men børn har som aldrig før brug for deres forældre til at guide dem i det mylder af budskaber og værdinormer, som medierne udsender. Og det gør vi bedst ved at holde tæt kontakt med vore børn og teenagere og ved at interessere os for det, som interesserer dem.

Værdifuld samtale

– Mens de lærer os tekniske færdigheder til fx computer og spil, får vi en chance for en værdifuld samtale om at sætte grænser, og om hvordan vi lever med respekt for os selv og andre, når vi er på nettet, siger hun.