Gammeldags børneroman

Kender du Bo og Betinna? De første tre dele af er en bearbejdet udgave af Bo og Bettina-bøgerne udgivet i årene 1980-88. Sidste og fjerde del af bogen er nyskrevet, og her kommer lillebror til verden.På Bøgebakkevej møder vi et par friske børn, storebror Bo og lillesøster Betinna. De bor i en rødt hus på en blind vej. De lege og de fantasier, Bo og Betinna gør brug af, minder om det, der foregik i min barndoms have og den måde, vi legede på.
Far og mor fortæller Bo og Betinna om Gud, og Bo og Betinna kommer i Bakkevej-kirkens børneklub. Her lærer de om skabelsen og om Gud, der holder af mennesker.
Betinna synes, hendes mor er anderledes end andre mødre, for hun har meget langt hår, og det er der ingen på Bøgebakkevej, der har. Far har hår til midt på ørerne og skæg. Økonomien er trang, sommerferien er truet, men far får bygget en tandem, og med cykelvogn er der afgang til ferie. På ferien snyder de med tandbørstningen en aften men ikke med aftenbønnen. Og det er godt; så ved Gud, hvor vi er, funderer Betinna. Far får en varm og rolig stemme, når han beder til Gud. Gud er én, man taler pænt til, og ikke én, man fjoller med.
En dag strikker mor på en meget lille hvid strømpe. Hvem er det til? Bo får tanken, at der måske er en lillebror eller -søster på vej. Ganske rigtigt: mysteriet om en baby i mors mave er i gang. En dag bliver mor dårlig, kommer på hospitalet, og far må stå for familiens ve og vel. Så står den på grydebøf tre dage i træk.
Det bliver en lillebror – sund og rask. Betinna er nu også storesøster. Mads kommer lillebror til at hedde.
Bogen er delt i mange små kapitler, velegnet til højtlæsning. Der er ingen spændingsmomenter i bogen som sådan, men en lang fortælling om livets gang i familien, søskendes leg og konflikter, årets gang, højtider, dyr og kirke.
Bogens historie bærer præg af at være skrevet for ca. 30 år siden. Der er absolut intet, som trækker paralleller op til børns hverdagsliv anno 2010. Intet tv-kiggeri, ingen pc-spil, ingen institutionsverden og ingen fortravlet hverdag som i de fleste børnefamilier. Konflikterne, legene og fantasierne foregår i et andet tempo end det, de fleste børn befinder sig i. Det nyskrevne afsnit i bogen følger stilen.
Bogen kan læses for børn i alderen 4 år og opefter.

Bodil Sangill:
Bo og Betinna
– Børneroman i fire dele
318 sider
249,95 kr.
Lohse