Israel fordømmer norsk opfordring til boykot

Israel fordømmer en norsk opfordring til kulturel og akademisk boycot af Israel og siger, at “dette blot vil fjerne palæstinenserne endnu mere fra forhandlingsbordet”.Opfordringen, der er underskrevet af 100 kendte nordmænd med den norske fodboldlandsholdstræner, Egil Drillo Olsen, i spidsen, beskylder Israels undervisningsinstitutioner for “at spille en nøglerole i okkupationen” og ligestiller Israel med apartheid.

Historien bringes af bladet “Jerusalem Post”, der citerer en omtale i pressebureauet “European Jewish Press”.

Olsen har i en norsk avis skrevet, at opfordringen til at boykotte Israel er “på linje med, hvad 90 procent af verdens befolkning mener – og at der ikke kan være mange andre meninger”.

Udover Olsen har 99 andre fremtrædende nordmænd fra kunstens og kulturens verden underskrevet opfordringen til boykot, der betegnes som “nødvendig” ikke blot for at hjælpe palæstinensere, men også for at støtte “israelere der modsætter sig okkupationen”.

Norges tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik betegner opfordringen til boykot som “ikke særlig gavnlig” og siger, at den ikke repræsenterer den nuværende norske regerings politik. Han siger videre, at han ønsker at forsikre israelere om, at “boykot ikke er et anliggende i Norge”.

En israelsk historiker, dr. Manfred Gerstenfeld, der beskæftiger sig med hvad han betegner som antisemitiske og antizionistiske tendenser i Skandinavien, siger, at “Norge er en pioner i den vestlige verden med at fremme boykot og had af Israel”.

Han udtaler, at der i Norge har været tilfælde uden sidestykke andetsteds i Vesten og omtaler, at den norske udenrigsminister Jonas Gahr Støre ifjor skrev i en bog, der anklager israelsk militær for forsætligt at have dræbt kvinder og børn i Gaza-striben – og for at have forfremmet en norsk diplomat, som har sammenlignet Israels krig mod Hamas i Gaza med nazisternes handlinger.

Den israelske fordømmelse af opfordringen til boycot er i form af en udtalelse af viceudenrigsminister Danny Ayalon, der siger:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– De der opfordrer til en boykot af Israel, boykotter i realiteten fredsprocessen ved automatisk og utvetydigt at støtte den palæstinensiske holdning og skubbe palæstinenserne længere bort fra forhandlingsbordet.

– Vi forventer, at den norske regering vil fordømme denne boykot, siger Ayalon.